Dienstenbond CNV

Principe-akkoord voor flink verbeterde CAO doe-het-zelf branche 13-05-2003

Na een viertal onderhandelingrondes is er eindelijk een principe-akkoord voor een nieuwe CAO Doe-het-zelf bereikt. De CAO bevat een aantal mooie resultaten voor de werknemers.

Zoals al eerder aangegeven, hebben de werkgevers een flink aantal stappen gezet om de CAO op een kwalitatief hoger niveau te krijgen. Zo hebben ze de verplichting op zich genomen om binnen een jaar een loopbaanbeleid in te voeren; wordt er een studiekostenregeling in de CAO opgenomen; wordt het buitengewoon verlof uitgebreid en zullen alle mogelijke verlofvormen die de Wet Arbeid en Zorg biedt duidelijk in de CAO worden opgenomen.

Ziekte
Ook ten aanzien van ziekte en reïntegratie zijn inmiddels een aantal verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de vorige CAO. Het volledige loon wordt nu ook doorbetaald na het eerste jaar van ziekte als werkgever en werknemer gezamenlijk besluiten de WAO-aanvraag nog even uit te stellen. Daarnaast zijn de werkgevers akkoord gegaan om tijdens de looptijd van de CAO onderzoek te doen naar de oorzaken van ziekteverzuim. Dit om uiteindelijk positieve preventieve maatregelen in te voeren en zo het ziekteverzuim tegen te gaan. Eén van de conclusies van dit onderzoek zou wel eens kunnen zijn dat het inhouden van wachtdagen bij ziekte helemaal geen goed middel is om ziekteverzuim tegen te gaan.

Loonsverhoging
De werkgevers bleken eerder niet bereid om ook stappen te maken op kwantitatief gebied, dus het daadwerkelijke LOON! Daar is in het laatste gesprek verandering in gekomen. De afspraak is nu als volgt:
- Loonsverhoging per 1 september 2003 met 2% en per 1 januari met 0,5%

- Een extra vakantiedag vanaf 1 januari 2004. Dus van 23 naar 24 dagen op jaarbasis.
Hiermee hebben wij dus onze inzet voor het loon, 2,5% voor dit jaar, binnengehaald en is eindelijk de vakantiedag van de grond gekomen, die al lange tijd op het verlanglijstje stond.

Volledige tekst?
Wij leggen dit akkoord dan ook met een positief advies aan de CNV-leden voor. Bent u benieuwd naar de volledige officiële tekst van het principe-akkoord? Dan kunt u hiervoor een mail sturen naar: hilversum@cnvdibo.nl. Telefonisch opvragen is uiteraard ook mogelijk: (035)6460580. Wij sturen u de tekst dan direct toe.

Bent u al lid?
Het belang van een sterke CNV Dienstenbond is groot. Wij hoeven u daarvan niet te overtuigen, als u al lid bent. Werkgevers zijn immers vaak alleen maar bereid betere afspraken te maken als ze weten dat ze met een partij te maken hebben die een grote achterban vertegenwoordigd. Maar misschien bent u het nog niet. Geef u dan snel op en word ook lid! Samen staan we sterk!