Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 14 mei 2003 Publicaties - 14 mei 2003
Nieuwe beheervisie en maatregelenplan voor Brunssummerheide Sportpas voor jongeren in Brunssum
Schutterspark afgesloten voor gemotoriseerd verkeer Vrijwilligers gevraagd voor parkeren Zeekoelen
Gratis feest in Vijverpark Doorbraak in Emmaproblematiek Start verkoop Anjerloten Burgemeester Brocken kiest voor goed hout De schoolvakantie en de controle op de leerplicht Raadsvergadering op 19 mei 2003
Advies Programmaraad Brunssum Laat uw stem horen via het referendum Nieuwbouw op het voormalige terrein Quality Bakers Spreekuren wethouders
Wijkatlas 2003 op internet
Gezocht: oudkomers VERKEER/VERVOER:
Koopzondagen 2003 Intrekking stopverbod Treebeekstraat Alles wat u wilde weten over Brunssum Bushalten Servatiusstraat Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij Verkeersspreekuur "Liever praten dan bekeuren"
Een 7,3 voor wonen in Brunssum DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: Evenementenkalender 2003 Dualisme in de gemeentepolitiek Weekmarkt Inspreekuur voor burgers
STEDELIJKE VERNIEUWING IN BRUNSSUM: VEILIGHEID: Eerste sloop Rozengaard Brunssum wordt veiliger Stedelijke vernieuwing in Brunssum-Noord Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven
Bouw zorgcomplex Emma gestart Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge
Beperkte overlast bouw Emmastaete Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord
MILIEU: SOCIALE ZAKEN / ZORG EN WONEN:
Regels voor bedrijfsafval De gemeentelijke belastingen: betaal op tijd Zwerfafval? In de afvalbak! Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Scheiden van afval? Goed voor uw beurs! Info ReisNet Parkstad Limburg Inleveren asbest Brunssum krijgt eervolle vermelding Werksleutel 2002 Papier ophalen
BOUWEN IN BRUNSSUM: BOUWEN IN BRUNSSUM:
Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning
Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum'
Bouwen zonder vergunning? Vul uw bouwaanvraag goed in! Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig? Heeft m'n buurman bouwplannen?

---

Gemeente investeert met jeugdbeleid in Brunssumse jeugd Sportpas voor jongeren in Brunssum

De gemeente Brunssum wil de inwoners van Brunssum een sportpas aanbieden. Deze sportpas geeft onder meer kortingen op deelnames aan sportevenementen, op entreegelden voor sportwedstrijden, en op de aanschaf van sportartikelen. De sportpas is vooral bedoeld voor jongeren, senioren en gehandicapten. Met de sportpas wil de gemeente de deelname van deze groepen aan sport en sportevenementen bevorderen. De sportpas, die vanaf 1 januari 2004 verkrijgbaar is, maakt onderdeel uit van het jeugdbeleid van de gemeente Brunssum.

Dit jeugdbeleid is vastgelegd in de nota 'Jeugd in beeld'. In die nota constateert de gemeente dat er weliswaar al veel voor de jeugd gebeurt in Brunssum, maar dat er nog het nodige moet gebeuren. In de nota wordt hiervoor een aantal speerpunten aangegeven.

Belangrijke doelgroep
Wethouder Klaas Overdijk: "De jeugd is een ontzettend belangrijke doelgroep. Belangrijk omdat het een grote groep is - 27 procent van de inwoners van Brunssum is jonger dan 25 jaar. Belangrijk ook omdat het een doelgroep is waar problemen -bij zo'n 10 tot 15 procent van de jongeren- een mensenleven lang kunnen blijven doorspelen." "In Brunssum voeren we een actief jeugdbeleid en hebben we in de afgelopen jaren al heel veel bereikt, op allerlei terreinen. Er zijn jongerenaccommodaties bijgekomen, de peuterspeelzalen worden vergaand geprofessionaliseerd, aan uitbreiding van de kinderopvang wordt gewerkt, in nauwe samenwerking met de wijkteams realiseren we speelvoorzieningen, we hebben het project JOIN dat jongeren en ouderen bij elkaar brengt, we hebben een Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid, we voeren -in Parkstad Limburg-verband- een actief beleid om spijbelen terug te dringen, et cetera et cetera. Maar wat je doet, kan altijd beter en efficiënter. En sommige zaken zijn de afgelopen jaren blijven liggen. Om die zaken in kaart te brengen, hebben we een nota jeugdbeleid geschreven."

jeugdbeleid jongeren.jpg (63236 bytes)

Eén van de speerpunten in het jeugdbeleid van de gemeente Brunssum: voldoende binnen- en buitenruimte voor de jeugd in de Brunssumse wijken. (Foto: Bert Lie)

Jongerenplatform
In de nota worden diverse speerpunten genoemd die de gemeente de komende jaren wil gaan oppakken - overigens in nauwe samenwerking met diverse partners (zowel professionele instellingen als vrijwillige organisaties). De introductie van een sportpas is zo'n speerpunt. Andere speerpunten zijn bijvoorbeeld het creëren van voldoende en goede voorzieningen voor jongeren, zowel in de Brede Maatschappelijke Voorzieningen die in de komende jaren in Brunssum gebouwd zullen gaan worden, als daarbuiten. Een van de meest in het oog springende speerpunten is de oprichting van een jongerenplatform.

Wethouder Overdijk: "Belangrijk is dat wat je doet als gemeente, ook draagvlak heeft onder de jongeren. En om draagvlak te krijgen, moet je laten zien dat je de jongeren als gesprekspartners serieus neemt. Vandaar het idee van een jongerenplatform." Hoe dat platform precies vorm gaat krijgen, moet nog nader worden bepaald. "Uiteraard in goed overleg met de jongeren zelf," zegt Overdijk. Het jongerenplatform zal meedenken over de uitvoering van het gemeentelijk jeugdbeleid: van het aandragen van ideeën en uitdragen van meningen tot het geven van gevraagd en ongevraagd advies over het jeugdbeleid.

Overdijk: "Als gemeente zullen we zorgen voor goede faciliteiten (vergaderruimte, PC, werkbudget) en ambtelijke ondersteuning. Eén van de instrumenten waarmee het jongerenplatform zich kan profileren, naar de gemeente toe, maar ook naar de eigen achterban, is een eigen internetsite die ze zelf kunnen opzetten en beheren. Via die site kunnen ze ideeën lanceren, of meningen onder de jongeren peilen."

De gemeente Brunssum zal nog vóór de zomer beginnen met concrete acties voor de oprichting van het jongerenplatform.

jeugdbeleid moeder.jpg (34728 bytes) Eén van de speerpunten in het jeugdbeleid van de gemeente Brunssum: uitbreiding van de capaciteit in de kinderopvang, nog vóór 1 januari 2004. (Foto: Bert Lie)

---

Schutterspark afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om het Schutterspark af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, bromfietsen en paarden. Deze maatregel is gebaseerd op de APV (artikel 5.4.2. en 2.4.17).

Het Schutterspark is een gebied met bijzondere natuurwaarden en heeft tevens een recreatieve functie. Het college van B&W is van mening dat in een dergelijke omgeving geen gemotoriseerd verkeer, bromfietsen en paarden thuishoren. Verder heeft het college bepaald dat fietsers zich alleen op de fietspaden en wegen mogen ophouden en dat ATB's alleen gebruik mogen maken van de aangegeven ATB-routes.

De verbodsbepalingen worden met borden aangegeven. Tegen overtreders zal verbaliserend worden opgetreden.

---

Gratis feest in Vijverpark
Parkstad Brunssum Festival op 16, 17 en 18 mei

Op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 17 mei vindt voor de tweede keer het Parkstad Brunssum Festival plaats in het Vijverpark in Brunssum. Drie dagen lang is het Vijverpark het toneel van talloze activiteiten voor jong en oud: gevarieerde muziek, enthousiaste presentaties en leuke spellen. Het Festival wordt georganiseerd door drie Brunssumse horeca-ondernemers (Pascal Gorissen, Fons Schobben en Lambert Oberije). Toegang tot het Festival is gratis.

Het programma is als volgt:

16 mei:
Vanaf 19.30 uur is er een Trance-Night, met één van Nederlands bekendste DJ's: Erick E.

17 mei:
's Middags is er een 14-Up Afternoon, met medewerking van de Fairplay Mega show: leuke spellen (met prijzen) voor de jongsten, muziek voor jong en oud. Voor de hele kleintjes is er een kindertrein en een suikerspin-, snoep- en popcornkraam.
's Avonds, van 20.00 tot 24.00 uur, is er een optreden van de populaire band Anderkovver die pop- en soulcovers brengt. Na afloop van het optreden kan er verder gefeest worden in één van de deelnemende café's.

18 mei:
De zondag staat in het teken van pop- en rockcovers. Vanaf 13.00 uur brengt Bloody Buccaneers Golden Earring-songs. Om 15.00 uur volgen de Rolling Beatles die uiteraard- de naam zegt het al- nummers brengen uit het Stones- en Beatles-repertoire. Aansluitend speelt de band D.E.M. stevige pop- en rocknummers. De afsluiting van het concert wordt verzorgd door Network ("beroemd in héél Limburg") die Engels-, Nederlands- en Limburgstalige nummers brengt.

Op het festivalterrein kunnen bezoekers terecht op een terras voor ontspanning, en bij stands en kraampjes voor snoep- en etenswaren. De toegang tot het festivalterrein is gratis.

---

Regels voor bedrijfsafval

Net als huishoudens moeten ook bedrijven hun afval netjes scheiden. Dat betekent: aparte afvalcontainers voor papier, voor glas, voor gevaarlijk afval, misschien nog eentje voor GFT-afval en dan nog een voor de rest. Maar vaak zullen nog veel meer containers nodig zijn.

Steeds meer bedrijven gaan bewust om met hun afval. Ze proberen het ontstaan van afval zoveel mogelijk te voorkomen, dat spaart immers kostbare grondstoffen en dus geld.
En als afval wél ontstaat, voeren ze dat gescheiden af. Want ook hier valt geld te verdienen. Voor restafval geldt immers het hoogste afvaltarief. Hoe bruikbaarder de afvalstroom, hoe goedkoper het afvoeren.
Ook het milieu wint: afval dat is gescheiden, belandt minder snel in de afvaloven of op de afvalhoop.

Verplicht
Uitgangspunt bij de aanpak van afval is: scheiden is verplicht "indien dat redelijkerwijs mogelijk is", zegt de wet. Maar wat is redelijk? De bedrijfsdirecteur heeft daar waarschijnlijk andere ideeën over dan de gemeenteambtenaar die het bedrijf komt controleren. Om misverstanden te voorkomen, gelden er een paar globale richtlijnen: 1. Scheiden is altijd verplicht voor: gevaarlijk afval, papier en karton, wit- en bruingoed, en kunststof folies. 2. Scheiden is niet verplicht als er geen afzet is voor een afvalstroom.
3. Scheiden is niet verplicht als aparte afvoer van de afvalstroom meer dan 45 euro per ton duurder is dan afvoer van restafval.

Om dat laatste punt wat te versterken zijn er gewichtsdrempels ingesteld. Boven deze drempels is gescheiden afvoer verplicht. Bijvoorbeeld: voor metaal, voor hout en voor textiel ligt de gewichtsdrempel op 2.000 kilo per jaar. Voor glas is dat 30 kilo per week en voor organisch afval (GFT) is dat 200 kilo per week.

Natuurlijk zijn er altijd bedrijven die zichzelf een uitzondering vinden, die vinden dat de regels in hún specifieke geval wel heel erg ongunstig uitpakken. Die bedrijven kunnen bij het bevoegd gezag (provincie of gemeente) proberen hun gelijk te halen. Ze moeten dan wel zelf aantonen dat ze 'onevenredig worden belast' als ze het afval scheiden.

Meer weten?
Meer weten? U kunt het informatieblad 'afvalscheiding voor bedrijven' opvragen via internet, op www.infomil.nl en op
www.bedrijfsafvalscheiding.nl

---

Vrijwilligers gevraagd voor parkeren Zeekoelen Verenigingen die hun clubkas willen spekken? Opgelet!

Voor de periode van 5 juli tot en met 31 augustus zoekt de gemeente Brunssum verenigingen die dagelijks het parkeren bij zwembad de Zeekoelen in goede banen kunnen leiden.

Wat moet u doen
De vereniging dient dagelijks minimaal 3 personen in te zetten (mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel) die de bezoekers van de Zeekoelen de parkeerplaatsen wijzen en zorgdragen voor een ordentelijk verloop aldaar.

Wanneer
Dagelijks (bij goed weer) van 09.45 tot 18.15 uur, in de periode van 5 juli tot en met 31 augustus. Bij slecht weer vrijaf.

Wat levert het op
De vereniging ontvangt de opbrengst van het parkeren (tarieven: auto/motor EUR 0,80, bromfiets EUR 0,50 en fiets EUR 0,25).

Wat vragen wij
De vereniging dient zorg te dragen voor de parkeerkaartjes. Wij adviseren verenigingen ook om een WA-verzekering af te sluiten voor de vrijwilligers die toezien op het parkeren.

En verder
Hesjes (waarmee de vrijwilligers als parkeerwachten herkenbaar zijn) worden van gemeentewege ter beschikking gesteld. Portofoons kunnen, indien gewenst, eveneens van gemeentewege ter beschikking gesteld worden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Arco Klerk, gemeente Brunssum, afdeling Sport, Recreatie en Accommodaties 045-5278423 of via e-mail, arco.klerk@brunssum.nl

---

Advies Programmaraad Brunssum

Op 24 april 2003 heeft de programmaraad een advies uitgebracht over de televisieprogramma's Turner Classical Movies (TCM) en The Box.

Het advies heeft betrekking op de overige programma's voor algemene omroep die de aanbieder van het omroepnetwerk uitzendt naar alle aangeslotenen (artikel 82k, derde lid, van de Mediawet).

De programmaraad is van oordeel dat TCM en The Box aan het programmapakket moeten worden toegevoegd omdat deze programma's in overeenstemming zijn met de onder de bevolking levende voorkeuren.

Aangeslotenen op het omroepnetwerk (CAI Brunssum) kunnen binnen zes weken hun zienswijze aan de programmaraad kenbaar maken.

De programmaraad is bereikbaar via de secretaris. Het adres is: Secretaris Programmaraad Brunssum
H.J. Schanssema
Postbus 250
6440 AG BRUNSSUM
Op donderdag 22 mei vindt er een vergadering plaats van de commissie het Bestuurscentrum en begint om 14.00 uur. De bijeenkomst is openbaar Een overzicht van de bouwplannen die de commissie op donderdag 22 mei publieksbalie. U kunt dit overzicht raadplegen op woensdag 21 en donderdag 22 mei tijdens openingsuren (08.30 tot 12.30 uur, op woensdag tevens van 13.30 tot 17.00 uur).
Raadsvergadering op 19 mei 2003
De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op maandag 19 mei 2003 om 18.00 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep Onderbanken rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.

De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Bestuurskrachtprofiel
De Provincie Limburg onderzoekt de bestuurskracht van alle Limburgse gemeenten, waaronder Brunssum. Onder 'bestuurskracht' wordt verstaan de mate waarin een gemeente erin slaagt om met inzet van beschikbare middelen (bestuur, personeel, financiën, etc.) taken en ambities te verwezenlijken. De raad neemt kennis van het 'bestuurskrachtprofiel' van de gemeente Brunssum dat door de Provincie Limburg de afgelopen maanden is opgesteld.
Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 27 mei 2003. Het spreekuur