Gemeente Westland


Vergadering Raadscommissie Fusie op 7 mei 2003


---

Op woensdag 7 mei jl. kwam de Raadscommissie Fusie in het stadhuis van s-Gravenzande bijeen voor een openbare vergadering.

Voorafgaand aan de vergadering kregen alle leden het eerste exemplaar van de informatiepagina gemeente Westland. Deze pagina, met allerlei informatie over de herindeling, verschijnt iedere veertien dagen in het huis-aan-huisblad t Hele Westland.

Het Sociaal Statuut is een hoeksteen in het fusieproces, waarbij een goede balans tussen de belangen van werknemer en werkgever belangrijk is. Nadat enkele punten waren toegelicht kon de raadscommissie akkoord gaan met het onderhandelaarsakkoord Sociaal Statuut. Onduidelijkheid was er nog wel over de interpretatie van een non-activiteitsregeling. Daarover moet nog met de bonden worden overlegd. De raadscommissie ondersteunt hierbij unaniem het standpunt van de stuurgroep.

De raadscommissie kreeg vervolgens een toelichting op de voorbereidingen voor de programmabegroting voor 2004. Vanwege het duale stelsel moeten er voor volgend jaar twee begrotingen worden opgesteld: een programmabegroting (op raadsniveau) en een productenraming (op collegeniveau).

De raadscommissie werd ook uitvoerig geïnformeerd over het harmonisatieproject. Bij een nieuwe gemeente zullen immers allerlei verordeningen, regelingen en werkwijzen op elkaar afgestemd moeten worden. In totaal gaat het om 446 gemeentelijke producten. Een hele klus waarbij prioriteiten gesteld moeten worden. Niet alles kan (en hoeft) per 1 januari a.s. gereed te zijn.

Overigens liggen de voorbereidingen om de nieuwe gemeente op 1 januari 2004 van start te laten gaan nog steeds op schema.

Namens de stuurgroep (die bestaat uit de portefeuillehouders herindeling van de vijf gemeenten) waren mevrouw Hommes en de heren Elzenga, Van den Bos en Van Vliet aanwezig.

De raadscommissie bestaat uit de 23 fractievoorzitters uit de raden van de vijf te fuseren gemeenten. Zij heeft in het fusieproces met name een klankbord- en adviesfunctie.

De volgende vergadering van de Raadscommissie Fusie gemeente Westland vindt plaats op woensdag 4 juni 2003.