Gemeente Son en Breugel


Ouderenproof

Project op schema
In het project Ouderenproof zijn zon zestig tot zeventig personen in hun onderscheiden groepen aan het werk om te onderzoeken hoe in de toekomst het ouderenbeleid in onze gemeente gestalte moet krijgen. Onlangs was er een bijeenkomst van de Projectgroep, waarin de vertegenwoordigers van de werkgroepen. Welzijn, Zorg, Werken, Dienstverlening en Wonen zitting hebben. Omdat de genoemde terreinen zich hier en daar overlappen was het nodig tot afbakening te komen, ofschoon al spoedig bleek, dat dit niet helemaal mogelijk is. Verder werd over en weer informatie uitgewisseld over voortgang en manier van aanpak. Uit de wijze waarop de vergadering verliep kan men concluderen dat er met groot enthousiasme gewerkt wordt. In de korte tijd die men bezig is hebben de meeste groepen al drie tot vier vergaderingen achter de rug. Men is bepaald niet bezig het wiel opnieuw uit te vinden, maar bestaande kennis te projecteren op onze situatie. Zo worden deskundigen uitgenodigd en steekt men zn licht op bij gemeenten die ook met het project bezig zijn of het reeds afgerond hebben. Er heerst een sfeer van dit gaan wij oplossen. Duidelijk kwam ook naar voren dat men communicatie met al die mensen die al een bijdrage hebben geleverd op de startbijeenkomsten en in de enquête en alle personen die het project met belangstelling volgen van het grootste belang is. Relevante informatie zal dan ook regelmatig in de Brug verschijnen. In de nabije toekomst zullen alle verslagen die gemaakt worden per werkgroep in de leeszaal van de bibliotheek te vinden zijn. De aanvullend gehouden enquête heeft voor een groot gedeelte bevestigd wat reeds na de startbijeenkomsten duidelijk werd. Het project heeft er meer draagkracht door gekregen en een vijftigtal personen heeft zich alsnog gemeld als medewerker in de werkgroepen. Zij zullen op korte termijn informatie ontvangen. Ofschoon de groepen nog in de fase van inventariseren verkeren is het toch reeds mogelijk iets over de aanpak en de werkterreinen te zeggen.
De groep Welzijn geeft aan onvoorbereid op pad te zijn gegaan, maar inmiddels gevonden te hebben dat het gaat om sociale participatie: meedoen, reorganiseren, erbij horen en niet in een isolement raken. Men heeft zich de volgende vragen gesteld: wat is er, hoe bereik je mensen, hoe kun je dingen verbeteren, wat zijn de taken en prioriteiten?
Ook de groep Zorg heeft haar werkgebied inmiddels in kaart. Men zal zich gaan richten op huisartsen en apotheek, thuiszorg, verzorging- en verpleegtehuizen en items die niet onder genoemde zaken te vangen zijn. In dit verband komt Medisch Centrum aan het 17 sept. Plein en de beperkte communicatie daarover ook nog even aan de orde. De werkgroep Wonen stelt zich voor aanpassing en verbetering van bestaande woningen en nieuwbouw gezamenlijk te bezien. Omdat in onze gemeente geen relevante demografische gegevens voorhanden zijn is men te rade gegaan bij het project Veldhoven, dat reeds is afgerond. Daar blijkt dat de meeste 55+ ers willen blijven wonen waar ze wonen, dat een deel graag een betere woning heeft en dat een klein deel naar bejaarden- en zorgcentra gaat. Men realiseert zich dat de cijfers zeer discutabel zijn en in een relatief korte tijd totaal kunnen veranderen. Meer demografische gegevens zijn nodig. Onderscheiden werkgroepen zullen zich bezig houden met het totaalbeeld van de behoefte, mogelijkheden om zelfstandig te blijven wonen, inrichting van de woningen en algehele informatie.
De werkgroep Dienstverlening gaat zich richten op voorzieningen in de wijk, mobiliteit, politie en verkeer en commercie BV winkels. Op bepaalde terreinen is reeds door deskundigen naar de onderwerpen gekeken.
De groep Werken wil onder haar opdracht alle bezigheden verstaan dat nut hebben voor de gemeenschap of het sociaal contact bevorderen. Men denkt aan hobbys, vrijwilligerswerk en uitvoeren van klussen. Het project Ouderenproof ligt op schema.
(21-03-2003)

De werkgroepen van het project Ouderenproof zijn voortvarend aan het werk gegaan. De leden blijken zeer betrokken bij hun eigen terrein en er is over de diverse disciplines veel ervaring in huis. Moeite heeft men nog met de afbakening van het eigen werkgebied. Met name bij Dienstverlening en Welzijn stoeit men nog met de vraag wat nu precies bij wie thuis hoort. Een concreet voorbeeld: is het lange wachten bij de bank en apotheek met geen of onvoldoende zitplaatsen nu een punt voor welzijn of voor dienstverlening? Welzijn lijkt overigens bij alle disciplines van het project een rol te spelen. Ofschoon dit probleem nooit geheel opgelost zal kunnen worden moet daarover in het overleg van de voorzitters in de Projectgroep meer duidelijkheid komen.

De verslagen van de werkgroepen kunnen niet bepaald gekwalificeerd worden als klachtenlijsten. De groep dienstverlening constateert dat er al veel voorzieningen zijn en stelt zich de vraag hoe die nog beter kunnen, wat we zelf kunnen doen in eigen omgeving of wijk en wat in groter verband moet gebeuren.
Het is duidelijk dat de werkgroepen nog bezig zijn bij de inventarisatie van de overvloed aan gegevens met veel enthousiasme, hun weg te zoeken. Dat is niet eenvoudig. Veel dingen hangen samen. Als men praat over een gemeenschappelijke ruimte voor ouderen komt daar meteen het probleem van de verplaatsing om de hoek kijken. Het zijn vaak kleine dingen die een activiteit succesvol maken of niet. Waarom slaan activiteiten voor ouderen in Breugel wel aan en in Son in mindere mate? Ligt het aan de uitstraling van de accommodatie, ligt het aan een vaste kern van mensen, ligt het aan de afstand? In dit kader komen regelmatig accommodaties ter sprake die slechts een beperkt aantal uren in de week gebruikt worden, zoals het goed geoutilleerde gebouw van de Scouting aan de Europalaan. Kortom, er moet nog bergen werk verzet worden en dat gaat gebeuren.

Vragenlijst

Alle 55+ ers van Son en Breugel die dat nog niet gedaan hebben worden alsnog in de gelegenheid gesteld hun stem te laten horen over het project Ouderenproof, door de vragenlijst die hen is toegezonden ingevuld te retourneren
Sterker nog, de voorzitter van de Projectgroep vraagt hen in een begeleidend schrijven vriendelijk doch dringend dat ook te doen. De werkgroepen Wonen, Welzijn, Werken, Dienstverlening en Zorg hebben hun eerste bijeenkomsten al achter de rug. Om aan het eind van dit jaar een verantwoord rapport samen te kunnen stellen over de voorzieningen voor ouderen in de nabije en verre toekomst, hebben zij dringend behoefte aan uw mening. Immers het project is in zoverre uniek, dat ouderen zelf gaan bepalen wat goed voor hen is. Deze kans mag men niet laten lopen. Laat uw stem horen en dit keer wordt er ook geluisterd

Onderzoek inwoners tussen 65 en 85 jaar
GGD rapport seniorenenquête

Het rapport Seniorenpeiling Son en Breugel 2001-2002 is verschenen. De GGD Zuidoost-Brabant heeft een onderzoek gedaan onder de 65 t/m 84 jarige, zelfstandig wonende inwoners van onze gemeente. 475 van deze inwoners ontvingen een enquête; 77 procent van hen heeft de enquête ingevuld teruggestuurd.

Gekeken is o.a. naar lichamelijke en geestelijke gezondheid, leefgewoonten, wonen, activiteiten, tijdsbesteding en informatiebehoefte. De resultaten worden in het rapport vergeleken met 20 andere gemeenten in de regio, waar de GGD hetzelfde onderzoek hield.
De uitkomsten uit het onderzoek kunnen worden meegenomen in het project Ouderenproof.
Verder zal het rapport beschikbaar worden gesteld aan instanties die zich bezig houden met dienstverlening aan ouderen.

Mocht u belangstelling hebben voor het rapport kunt u een exemplaar opvragen bij de afdeling Onderwijs en Welzijn, telefoon 0499 491 430.

Relevante informatie:
Grote opkomst bij startbijeenkomsten