Gemeente Breukelen



Gebruiker gaat werkelijke kosten betalen

In de toekomst gaan inwoners van Breukelen de werkelijke kosten betalen van de diensten die ze bij de gemeente afnemen. Nu zijn veel tarieven te laag en moet er geld uit de algemene middelen bij om voorzieningen in stand te houden. Ook wil het college af van het sturen van rekeningen voor vergunningen die minder dan 15,- kosten.

Vandaar dat de raad eind mei het voorstel bespreekt om een aantal tarieven geleidelijk aan te verhogen, boven op de jaarlijkse inflatiecorrectie. Uitgangspunt daarbij is dat de gebruiker betaalt voor de diensten waarvan hij of zij gebruik maakt.

Sport, terras- en bouwvergunningen vallen buiten de operatie. Voor de afvalstoffenheffing besloot de raad al eerder tot een jaarlijkse extra stijging van de tarieven met 10% tot 2007. Vergunningen tot 15,- worden in 2004 gratis verleend.

Op dit moment hanteert de gemeente Breukelen tarieven die bij lange na niet toereikend zijn om de werkelijke kosten te dekken. Een verschil van meer dan 50% tussen wat een gebruiker betaalt en wat de dienst werkelijk kost, is geen uitzondering.

Om de bureaucratie te verminderen worden vergunningen tot 15,- kosteloos verleend. Beneden die grens is het duurder om een rekening te sturen dan dat betaling oplevert.

Waar gaat het precies om?

De tarieven voor "producten" van de burgerlijke stand liggen op 50% van de werkelijke kosten. Voor zover de rijksvoorschriften dit toestaan, zullen de prijzen van reisdocumenten, naturalisaties, verblijfsvergunningen, uittreksels burgerlijke stand en geneeskundige verklaringen de komende jaren meer moeten stijgen dan de inflatie. Het college denkt aan 5% extra per jaar.

Ook de rioolrechten die huishoudens betalen, zullen iets stijgen al valt het hier mee: op dit moment zit er 15% verschil tussen de inkomsten en de te dekken uitgaven.

Voor de huur van een graf ligt de zaak anders. Met een verschil van meer dan 75% tussen kosten en opbrengsten is een extra stijging van 5% gedurende langere tijd nodig.

Om op de vrijdagmarkt te mogen staan, betalen de kooplui de komende jaren ook 5% extra.

Sport

Veel inwoners maken gebruik van gemeentelijk sportaccommodaties zoals zwembad ´t Kikkerfort, sportvelden, de sporthallen in Breukelen en Kockengen en het verenigingsgebouw in Nieuwer Ter Aa. De inkomsten bedragen een fractie van de werkelijke kosten. Dankzij subsidiëring door de gemeente zijn deze voorzieningen voor iedereen in Breukelen beschikbaar. Dat blijft zo. Al in de negentiger jaren heeft de raad bepaald dat sportaccommodaties kunnen rekenen op een gemeentelijke bijdrage om te voorkomen dat er een financiële drempel ontstaat voor sporters. De tarieven die de gebruiker betaalt, worden uiteraard jaarlijks geïndexeerd.