De Unie


Akzo Nobel: Cao-overleg bij Akzo Nobel gestart

13 mei 2003 - Het CAO-overleg over vernieuwing van de arbeidsvoorwaarden is op 7 mei gestart in Arnhem. Alle vijf partijen hebben hun voorstellen voor vernieuwing van de CAO mondeling toegelicht. Vervolgens zijn afspraken gemaakt over het verdere verloop van het CAO-overleg.

Afgesproken is om het verdere CAO-overleg te doen aan de hand van clustering van onderwerpen. Dit zijn:

* RAB en EVA

* Inkomen

* Pensioenen

* Overige voorstellen

De Unie heeft voorgesteld een loonsverhoging van 2,5% per 1 juni 2003. Akzo Nobel wil een studie naar het vergroten van de mogelijkheden om binnen de CAO meer
marktconform te kunnen belonen. Over de loonsverhoging merkt Akzo Nobel in zijn voorstellenbrief op, een loonsverhoging, passend bij de te maken afspraken, zonder nu al uitspraken te doen over de hoogte hiervan.

RAB
De Unie stelt voor de RAB met één jaar te verlengen met opname van bindende afspraken in de CAO over een door alle partijen samen uit te voeren evaluatie. De ondernemingsraden de
RAB-doelen te laten toetsen, na raadpleging van de achterban. Communicatie en tussentijdse informatie over doelen, resultaten en budgetten, moet onderdeel uitmaken van de RAB-regeling.

Wij stellen voor de aan de EVA-targets gekoppelde uitkering voortaan te koppelen aan het resultaat van Akzo Nobel NV. Dit om een helder instrument te hebben wat niet beïnvloedbaar is.

Pensioenen
Akzo Nobel heeft voorgesteld wijzigingen in de pensioenregeling aan te brengen.
Dit voorstel heeft ons verrast. Wij menen deze wijzigingen eerst met onze pensioendeskundigen te moeten bespreken en daarna met u te overleggen. Een ledenraadpleging over dit onderwerp binnen de geplande data van CAO-overleg achten wij niet haalbaar.

De volgende CAO-overleggen zijn gepland op 13 mei, 26 en 27 mei.

Met vriendelijke groet van de onderhandelingsdelegatie van De Unie.

Jacintha Rensen 0345-851085

Bart Prinsen 06-22962498
Richard van Holland 074-2443693
Aad de Jeu 071-3082105

Bij vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met een van ons.
* Intropagina AKZO Nobel

dinsdag, 13 mei 2003