CNV

CNV-actieplan voor pensioenen

Kostendekkende premies als uitgangspunt van beleid bij pensioenfondsen en toename van het belang van indexering als sturingsinstrument. Dat zijn de hoofdpunten uit het CNV-Actieplan voor pensioenen.

Het actieplan is de basis voor het pensioenplan dat het CNV nog dit voorjaar zal presenteren en waarin ook een uitgebreide analyse van de situatie in pensioenland opgenomen is. Uitgangspunt daarbij is dat vakbonden en werkgevers verantwoordelijk blijven voor de pensioenen.
Josine Westerbeek-Huitink, vice-voorzitter van de CNV Vakcentrale vindt de situatie in pensioenland zo urgent dat actie geboden is. 'Je ziet en hoort dagelijks in de media, maar ook gewoon om je heen, in gesprekken met mensen op feestjes en de werkvloer, dat iedereen bezig is met pensioenen. Hetzij door sterk stijgende premies, het spook van langer door moeten werken of door de voortdurende onduidelijkheid rondom prepensioenregelingen. Mensen weten gewoon niet meer waar ze aan toe zijn. Wij vinden dat er heldere keuzes gemaakt moeten worden. Ja, dat kunnen ook keuzen zijn die pijn doen, ook bij onze achterban. Maar het is onvermijdelijk voor de toekomst van het pensioenstelsel.'
Eén van die pijnpunten is indexatie. Voor het CNV is indexatie de regel, zo staat ook in het actieplan. Maar als het vermogen ontoereikend blijkt, kan indexatie beperkt worden of achterwege blijven.

Westerbeek: 'Ik denk dat het duidelijk is dat wij in ieder geval onze verantwoordelijkheid nemen. Voor ons staat wel voorop dat de lusten en lasten evenwichtig worden verdeeld over alle betrokkenen: werkenden, gepensioneerden maar ook de werkgevers.
En aan solidariteit met zwakkere groepen, zoals mensen met een WW- of WAO-uitkering valt wat ons betreft ook niet te tornen.'

Voor nadere informatie:
Marjan Heuving, 030 - 291 36 49, mobiel 06 517 233 53 Voor het complete CNV-Actieplan: zie www.cnv.nl

13 mei 03 13:01