De Unie


Hoek Loos: duidelijkheid over kostenbesparingen

13 mei 2003 - Moederconcern Linde geeft duidelijkheid over de bedragen die gemoeid zijn met de kostenbesparingen welke zij eerder aankondigde en wil een nieuwe organisatiestructuur, welke mogelijk grote invloed heeft op het Nederlandse bedrijf Hoek Loos, waar zon 800 mensen werken.

De omvang van de kostenreductie is wereldwijd gesteld op 150 miljoen Euro. Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel van dit bedrag ten laste komt van Hoekloos, maar dat zij aan de consequenties van deze bezuiniging niet ontkomt lijkt evident. De vakbonden maken zich dan ook ernstig bezorgd over mogelijke consequenties voor de werkgelegenheid in Nederland.
Tegelijkertijd lijkt Linde haar invloed en zeggenschap in het Nederlandse bedrijfsonderdeel te willen vergroten ten koste van de autonomie zoals die door Hoek Loos bedongen was bij de overname van de aandelen van Hoek Loos door Linde.

Dit betekent dat de zeggenschap over het Nederlandse bedrijf, alsmede de medezeggenschap ondermijnd dreigt te worden. Een bijna honderd jaar oud Nederlandse bedrijf lijkt zo op te gaan in een Duitse onderneming zonder dat de medezeggenschap en de positie van de werknemers duidelijk verankerd lijkt in de nieuwe structuur.

De vakbonden hechten eraan dat er een duidelijk Nederlands aanspreekpunt gehandhaafd blijft met voldoende mandaat om CAO onderhandelingen goed te kunnen voeren en te voorkomen dat het bedrijf uiteen valt in kleinere onderdelen. De vakbonden vinden dat de medezeggenschap op Nederlands-, alsmede op Europees, niveau moeten worden versterkt en vinden dat de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden niet mogen worden aangetast. Er is momenteel nog geen adviesaanvraag over welke van deze onderwerpen dan ook bij de ondernemingsraad, dit duidt op een niet respecteren van de Nederlandse Wet- en regelgeving, wat het ergste doet vermoeden.

De gezamenlijke vakbonden zullen dan ook hun achterban over de huidige situatie gaan informeren.

Namens de vakbonden,

Gerard van der Lit,
Bestuurder

* Intropagina Chemie

dinsdag, 13 mei 2003