Technische Universiteit Eindhoven

13 mei 2003

PERSBERICHT

De Amerikanisering van Europa is een mythe
Ruth Oldenziel benoemd tot hoogleraar aan de TU Eindhoven

Dr. Ruth Oldenziel is per 1 mei benoemd tot hoogleraar bij de faculteit Technologie Management aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Prof.dr. Oldenziel gaat het onderzoek van techniekontwikkeling in het programma Tensions of Europe vanuit Amerikaans perspectief opzetten. Haar deeltijdse aanstelling wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Historie der Techniek (SHT).

Na haar studie aan de Universiteit van Amsterdam woonde, studeerde en doceerde Ruth Oldenziel (1958) ruim tien jaar (1981-1992) in de Verenigde Staten. Zij behaalde haar masters in Amerikanistiek op Smith College en de University of Massachusetts en promoveerde aan Yale University in Amerikaanse geschiedenis.

Ruth Oldenziel geniet landelijke bekendheid door haar optredens als Amerikadeskundige bij diverse actualiteitenprogrammas op radio en TV, waaronder Business News Radio, Buitenhof en NOVA. Ook is Oldenziel werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam (SISWO). Zij werkte als redacteur van het thema Huishouden mee aan het onder leiding van SHT uitgevoerde onderzoek- en publicatieprogramma Techniek in Nederland in de twintigste eeuw (TIN-20).
Haar onderzoek aan de TU/e richt zich met name op het begrijpen van het transnationale karakter van uitwisseling van technieken en technische kennis tussen de Verenigde Staten en de verschillende Europese landen. Op terreinen als de informatietechnologie reisde de kennis weliswaar over de Atlantische Oceaan, maar Europa was zeker geen slaafse navolger, aldus Oldenziel. Om de technieken aan de Europese context aan te passen vond een proces van domesticering plaats, waarvan een uitvloeisel was dat ontwikkelingen in Europa ook die in de Verenigde Staten beïnvloedden. Er was sprake van een wisselwerking tussen de techniekontwikkeling aan beide zijden van de oceaan. Het beeld waarbij Europa onderworpen is aan Amerikanisering en amper invloeden de andere kant op voelbaar waren, is een mythe. Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Tensions of Europe, een internationaal vervolg op TIN-20.