Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Finn-peat bleek beste vulmiddel voor najaarsdroogverkoop lelie

Lelies worden traditioneel in oktober/november geoogst en in maart in houtmot geëxporteerd. Enkele bedrijven hebben de afgelopen jaren geëxperimenteerd met de najaarsdroogverkoop. Daarbij wordt in augustus geoogst en in september geëxporteerd. Onderzoek van PPO Bloembollen heeft uitgewezen dat de bollen daarna probleemloos bij 20°C tot half december bewaard kunnen worden, als ze verpakt zijn in finn-peat. Bewaring in houtmot geeft grote problemen. Leliebollen ingepakt met finn-peat en houtmot
De bollen droogden minder uit als ze in finn-peat werden bewaard

In samenwerking met droogverkoopexporteur Van Bourgondiën te Lisse werd een proef uitgevoerd met najaarsdroogverkoop van lelies. Het was niet duidelijk hoe lang de vroeg geoogste lelies verhandelbaar waren, en ook niet in welk vulmiddel. De bollen werden in augustus gerooid en verpakt in de vulmiddelen finn-peat of houtmot. Om de maximale bewaartijd te bepalen werden vanaf 1 oktober t/m 15 december elke veertien dagen bollen opgeplant, waardoor de bollen dus steeds langer bewaard waren De temperatuur van de bewaring tot het opplanten was 20°C; de koudebehandeling kregen de lelies in opgeplante toestand in de winter.

Bewaring van de bollen in finn-peat voorkwam uitdroging van de bollen. De bollen konden daardoor probleemloos bij 20°C bewaard worden tot december. Na half december trad uitval op door uitdroging van de bollen. Bij bollen die in houtmot werden bewaard trad begin november al uitval op door uitdroging.
Op het veld was goed te zien dat bewaring van de bollen in finn-peat een betere takkwaliteit gaf dan bewaring in houtmot. Dit kwam tot uiting in langere takken en meer goede knoppen. Naarmate de bollen later werden opgeplant nam de kwaliteit af.

PPO heeft het onderzoek naar de najaarsdroogverkoop van leliebollen afgerond. Het onderzoek werd gefinancierd door het Productschap Tuinbouw.