Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 13-05-2003

Premie AWBZ stijgt half procent

Minister De Geus en staatssecretaris Ross nemen extra maatregelen om de kostenstijgingen in de zorg te beheersen.

Zo wordt de premie voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) met ingang van 1 juli met een half procent verhoogd tot 12,55 procent. Deze maatregel levert nog dit jaar een kostenbesparing van 500 miljoen euro op en een jaarlijkse besparing van 1,1 miljard euro vanaf 2004. Tegelijk overwegen de bewindslieden een efficiencykorting voor zorginstellingen en vrije beroepsbeoefenaren in de zorg. Daarover neemt het College Tarieven Gezondheidszorg deze week een beslissing. Beide maatregelen leveren samen vanaf 2004 een jaarlijkse besparing van 1,35 miljard euro op.

De kosten in de gezondheidszorg en met name in de AWBZ zijn enorm gestegen. Veel geld is geïnvesteerd in het wegwerken van wachtlijsten en in salarissen om het werken in de zorg aantrekkelijker te maken. De totale kostenoverschrijding bedraagt dit jaar waarschijnlijk 1,5 miljard euro. De stijging in de kosten voor de gezondheidszorg in 2001 en 2002 bedroegen eerder 7 en 9 procent.

Iedere Nederlander is via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) verzekerd voor zorg die nodig is bij langdurige ziekte, handicap of ouderdom door middel van een inkomensafhankelijke premie. Het gaat hierbij om zorg waarvoor men zich in principe niet kan verzekeren bij commerciële zorgverzekeraars.