Gemeente Den Haag

2003-05-13: Aanpassing APV maakt preventief fouilleren mogelijk in Den Haag

---

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor preventief fouilleren in Den Haag mogelijk te maken. De gemeenteraad dient daartoe de Algemene Politieverordening (APV) te wijzigen waarna zogeheten veiligheidsrisicogebieden kunnen worden aangewezen; gebieden die gekenmerkt worden door een hoog risico op geweldsincidenten, bijvoorbeeld concentraties van uitgaansgelegenheden. In zon gebied kan de politie iedereen fouilleren zonder dat sprake is van voorafgaande verdenking.

Burgemeester en wethouders van Den Haag is zich ervan bewust dat preventief fouilleren een ingrijpende maatregel is. Toch acht college een uitbreiding van de APV met preventief fouilleren wenselijk. In Den Haag is de laatste tijd een stijging merkbaar van het aantal aangiften en incidenten met betrekking tot geweld. Het grootste gedeelte van de geweldsmisdrijven vindt s avonds en in het weekeinde plaats en concentreert zich in uitgaansgebieden en in gebieden met drugsoverlast.

Overigens zijn er op dit moment nog geen plannen om daadwerkelijk over te gaan tot preventief fouilleren. Het betreft hier een voorzorgsmaatregel voor het geval het wel nodig mocht zijn.

Behandeling van het voorstel is in de raadscommissie voor Veiligheid, Bestuur en Leefbaarheid op 11 juni aanstaande.