Gemeente Noordwijk

tulp2.gif (3028 bytes)


---


* Persberichten

* Wekelijkse Informatiepagina

PERSBERICHT

Actiebrochure asielzoekers voor minister nawijn

Op maandag 12 mei a.s. zal in het gemeentehuis van Noordwijk een in deze gemeente verblijvende asielzoeker aan minister Nawijn van Vreemdelingenbeleid en Integratie het eerste exemplaar uitreiken van de actiebrochure "Noordwijk tegen uitzetting asielzoekers". (Aanvang 16.00 uur, zaal open 15.30 uur).

De brochure zet het pleidooi van Noordwijk kracht bij om een verblijfsvergunning af te geven aan 28 (bijna) uitgeprocedeerde asielzoekers, die al vele jaren in Noordwijk verblijven. Een pleidooi dat vanzelfsprekend ook geldt voor de asielzoekers elders in Nederland, die in dezelfde situatie verkeren.

De gemeenteraad van Noordwijk heeft in grote meerderheid het initiatief genomen om de met uitzetting bedreigde asielzoekers de helpende hand te reiken, materieel, moreel en door middel van belangenbehartiging. Dit initiatief ondervindt maatschappelijk veel weerklank.

Uitgeprocedeerde asielzoekers die nu al tussen de vijf en elf jaar in Noordwijk verblijven, dreigen te worden uitgezet. De gemeentraad heeft besloten om in die gevallen de voorzieningen op het gebied van wonen en leven, die van rijkswege worden gestopt, met twee maanden te verlengen. Dit in afwachting van de uitkomst van de landelijke discussie over een specifiek pardon voor deze groep asielzoekers.

De presentatie van de brochure is het startsein van een campagne die moet meehelpen zon pardon te bewerkstelligen. De campagne richt zich op bestuurlijk en politiek Den Haag, het liefst met steun van zoveel mogelijk sympathisanten van binnen en buiten Noordwijk. Inmiddels is contact gezocht met andere gemeenten uit de Duin- en Bollenstreek en de Leidse Regio. Politieke partijen in de gemeenteraad zullen druk uitoefenen op partijgenoten op landelijk niveau.

In de brochure doen vijf van de Noordwijkse asielzoekers hun verhaal en schetsen zo een indringend beeld van hun situatie en achtergrond. De daarnaast afgedrukte steunbetuigingen belichten onder andere hun betekenis voor de lokale samenleving.

Noordwijk, 6 mei 2003
AJZ/Communicatie (tel. 071-3660451)

Voor inlichtingen en opmerkingen: mail de gemeente Noordwijk : gemeente@noordwijk.nl

laatste aanpassing: 13-05-2003 webmaster@noordwijk.nl