Provincie Utrecht

Persbericht

Richtlijnen voor milieuonderzoek plan Bosscherwaarden vastgesteld

13-5-2003
Nadat de startnotitie ter inzage heeft gelegen en inspraakreacties zijn ingediend, hebben gedeputeerde staten vandaag de richtlijnen vastgesteld voor het Milieueffectrapport (MER) rondom het plan voor zandwinning en baggerberging bij Wijk bij Duurstede. Deze richtlijnen, die zijn gemaakt op basis van een advies dat de commissie voor de MER hiervoor heeft uitgebracht, geven aan op welke punten het plan onderzocht moet worden. Het gaat hierbij om de consequenties voor de veiligheid, natuur en landschap, het milieu, enzovoorts.

Ingensche Waarden B.V. heeft op 2 december 2002 een startnotitie ingediend voor een grootschalige baggerberging en winning van industriezand op de locatie Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede. De richtlijnen bepalen wat er onderzocht moet worden in het milieueffectrapport. De initiatiefnemer, Ingensche Waarden B.V., moet volgens deze richtlijnen een milieueffectrapport opstellen. Wanneer dit onderzoek naar milieueffecten goed is uitgevoerd, kan pas een vergunningprocedure worden gestart.

De commissie MER, bestaande uit onafhankelijke deskundigen, geeft advies over de richtlijnen. Provincie Utrecht betrekt dit advies bij het opstellen van de richtlijnen. De provincie is bevoegd gezag en heeft als taak het door het bedrijf op te stellen MER te begeleiden, onder andere door het begeleiden van de procedure en het vaststellen van richtlijnen. De eerdere terughoudendheid van de provincie op het plan blijft vooralsnog bestaan.

Meer informatie: Franca Olthof, telefoon 030-2582657 of Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl