Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde Staten stemmen in met Panorama Krayenhoff II

13-5-2003
Gedeputeerde Staten gaan akkoord met Panaroma Krayenhoff II, een ontwerpplan voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). GS zien Krayenhoff II een belangrijke stap in het duurzaam behouden en ontwikkelen van deze linie. Zij willen dan ook graag een bijdrage leveren aan de toekomstige ontwikkeling van de NHW zoals verwoord in Panorama Krayenhoff II.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) is één van de belangrijkst monumenten van Nederland. Deze linie loopt dwars door vijf. GS zien het als een grote sprong voorwaarts dat er nu een gezamenlijk plan ligt voor behoud en ontwikkeling van de NHW.
Het voorgestelde beleid in Panorama Krayenhoff II sluit goed aan op de ideeën in de Cultuurhistorische Hoofdstructuur en de landschapsvisie voor de NHW. Krayenhoff II biedt daarmee een kans om de wensen van de provincie voor de NHW vanuit cultuurhistorisch en landschappelijk oogpunt te verwezenlijken.

Planologische regimes
Panorama Krayenhoff II geeft ook een planologisch regime. Op het niveau van de hele linie richt het Panoram Krayenhoff II zich op de opbouw van het typische linieprofiel: 'een herkenbare hoofdverdedigingslijn geflankeerd door open velden in het oosten en landschappelijke of stedelijke verdichting in het westen'. Alle ruimtelijke initiatieven dienen in belangrijke mate rekening te houden met de ligging van de NHW. In grote lijnen kunnen GS zich daarin vinden.

Projectenveloppen
Voor de uitvoering van het ontwikkelingsprogramma stelt Panorama Krayenhoff II voor om te werken met 'projectenenveloppen'. De provincie Utrecht wil graag de verantwoordelijkheid nemen voor de projectenenveloppe Vechtstreek Zuid en Rijnauwen en Vechten, met uitzondering van het gebied binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Utrecht in de projectenenveloppe Rijnauwen en Vechten. In de enveloppe Rijnauwen en Vechten ligt het agenda 2010-project voor het nationaal bezoekerscentrum voor de NHW in fort Vechten.

Financiële bijdrage
Het is nog onduidelijk hoe de uitvoering van Panorama Krayenhoff II gefinancierd wordt. De provincie kan voor 2003 een financiële bijdrage leveren. Voor 2004 en verder zal de provincie zich inzetten voor een financiële bijdrage in het kader van de cultuurnota en het project agenda 2010.
GS zijn van mening dat een substantiële bijdrage van het rijk essentieel is.

Panorama Krayenhoff II is opgesteld door de Nationale Stuurgroep NHW, met als eerstverantwoordelijk bewindspersoon de minister van LNV. In de stuurgoep zitten vertegenwoordigers van de departementen OC&W, LNV, VROM en V&W, gedeputeerden van de vijf waterlinieprovincies en vertegenwoordigers van de waterschappen en de gemeenten.

Na besluitvorming door Provinciale Staten op 30 juni gaat een schriftelijke reactie naar de Stuurgroep Nationaal Project NHW.

Meer informatie: Els Hofman, telefoon 030 258 3325 of Els.Hofman@provincie-utrecht.nl