Stadsdeel Zeeburg

Cameratoezicht en preventief fouilleren

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg gaat de stadsdeelraad voorstellen in principe in te stemmen met de invoering van cameratoezicht en, wanneer door politieonderzoek de noodzaak wordt aangetoond, tevens preventief fouilleren op locaties in een gedeelte van de Indische Buurt in te voeren. Het bestuur is van mening dat diverse ernstige incidenten in Zeeburg, waarbij de daders veelal beschikken over een wapen, aanleiding geeft om het veiligheidsbeleid aan te scherpen met deze nieuwe middelen.
Als mogelijke locaties voor het toezicht met camera's wordt gedacht aan het Makassarplein, Javaplein en Javastraat. Het instrument van preventief fouilleren zou ingezet kunnen worden op pleinen met name in de avonduren in de oude Indische Buurt (omgeving Javaplein/Javastraat) en in de buurt van horecapanden en belwinkels die overlast veroorzaken.

Het bestuur is zich ervan bewust dat dit een ingrijpende maatregel is. Toch acht zij een uitbreiding met cameratoezicht en preventief fouilleren wenselijk. De ontwikkelingen van de laatste maanden laten een stijging zien van de aangiftecijfers. Het inzetten van deze middelen valt onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester van Amsterdam. Het stadsdeel zal dan ook op basis van een onderbouwd voorstel de burgemeester verzoeken om toestemming.

De incidenten van de laatste tijd, die veelal een relatie hebben met de drugshandel, baren het bestuur ernstige zorgen. Er zijn al de nodige initiatieven genomen. Eind mei komt in de stadsdeelraad het project Schoon, Heel en Veilig aan de orde. Daarin staan onder meer voorstellen om het toezicht in de avonduren in de Indische Buurt te versterken. Er komen ook extra medewerkers Toezicht en Veiligheid bij het wijkteam Balistraat. In de Javastraat werkt het stadsdeel samen met ondernemers aan het veiliger maken in en rond de winkels. En het Van Traateam (het team met speciale opsporingsbevoegdheden) gaat door met haar onderzoek naar criminele relaties en verbanden in de buurt. Samen met de bewoners van het Makassarplein is een plan opgesteld met onder meer buurtmoeders die het toezicht vergroten. Deze aanpak wordt nog voor de zomer uitgebreid naar het Javaplein en de Javastraat.

Voorlichting
Het bestuur onderkent dat deze maatregelen het voor de buurt een stigma als risicogebied kan opleveren. Ook gaat het ten kosten van de privacy van bewoners. Aan de andere kant wordt de pakkans vergroot en is het een duidelijke boodschap dat voor de buurt dat wapens en criminaliteit niet worden getolereerd.
Zij gaat daarom bewonersorganisaties, ondernemers en de politie om advies vragen. Daarnaast hecht het bestuur er veel belang aan bewoners in de buurt rechtstreeks te informeren. In de buurt zal een discussieavond worden georganiseerd waar de bewoners over deze ingrijpende maatregelen hun mening kunnen geven.

Cameratoezicht
Na een principetoestemming van de stadsdeelraad voor cameratoezicht komt het stadsdeel met een actieplan. In dit actieplan worden de randvoorwaarden aangegeven zoals de wijze van uitvoering, toezicht, de locaties en de kosten. De stadsdeelraad zal dan hierover een definitief oordeel kunnen geven.
Dit concrete actieplan zal worden voorgelegd aan de burgemeester van Amsterdam, die verantwoordelijk is voor het cameratoezicht.

Preventief fouilleren
Op dit moment zijn in Amsterdam twee risicogebieden door de burgemeester aangewezen: de binnenstad (met name de Wallen en het gebied rond het CS) en een deel van Zuidoost (met name Kraaiennest). Op 12 mei besluit de burgemeester in een bijeenkomst van de driehoek met de hoofdofficier van Justitie en de Korpschef van Politie of er eventueel nieuwe gebieden worden aangewezen.
Het stadsdeel bestuur wil de burgemeester verzoeken, wanneer uit onderzoek blijkt dat het wapengeweld sterk toeneemt, het preventief fouilleren op enkele locaties in de oude Indische Buurt in te zetten. Voor dit plan zal een concreet voorstel worden geformuleerd op basis van gegevens van de politie. Het stadsdeel heeft de politie verzocht informatie over vuurwapenbezit en gewapende incidenten in de Indische Buurt te verschaffen.

Procedure
Samenvattend is de procedure als volgt:

13 mei 2003 - Voorstel principetoestemming cameratoezicht en preventief fouilleren in de commissie Algemene Zaken. Aanvang: 20.00 uur

27 mei 2003 - Voorstel principetoestemming cameratoezicht en preventief fouilleren in de stadsdeelraad. Aanvang 20.00 uur.

Daarna volgen gesprekken met bewonersorganisaties, ondernemers en politie voor advies.Ook zal er een buurtinformatieavond voor de bewoners worden georganiseerd. Dit resulteert in een concreet actieplan dat zo spoedig mogelijk eerst aan de stadsdeelraad wordt voorgelegd en daarna aan de burgemeester van Amsterdam.