Stadsdeel Zeeburg

Bouwproject Fountainhead niet realiseerbaar

New Deal BV heeft besloten het bouwproject Fountainhead aan de Ertskade stop te zetten. Volgens het oorspronkelijke plan zou New Deal 89 woningen met bedrijfs- en parkeerruimte realiseren in het topsegment van de vrije sector. In de huidige stagnerende markt blijkt dit zeer ambitieuze plan financieel niet meer haalbaar te zijn. Pogingen om het plan in de huursector te realiseren faalden op de hoogte van de aanneemsom. In februari restte daarom voor New Deal geen andere conclusie dan het plan als definitief onhaalbaar te kwalificeren, ondanks inspanningen van de gemeente Amsterdam. Vervolgens heeft New Deal BV begin februari de werkorganisatie opgeheven.

Op korte termijn zal stadsdeelwethouder Tjeerd Herrema van Zeeburg met wethouder Duco Stadig van de gemeente Amsterdam bespreken wat de vervolgstappen zijn. Onderzocht wordt of het mogelijk is om een nieuw bouwplan te ontwikkelen binnen de grenzen van het vast-gestelde bestemmingplan. Het bouwprogramma zou ook aan de huidige ontwikkelingen moeten worden aangepast.
In eerste instantie wordt nagegaan of een combinatie van een school en woningen in een betaalbaar segment wenselijk en haalbaar is. Bij een eventuele herontwikkeling van het terrein zal stadsdeel Zeeburg het voortouw nemen. Het Ontwikkelingsbedrijf Amsterdam fungeerde als trekker bij het oorspronkelijke plan voor Fountainhead.

De ontwikkeling van een nieuw plan zal enige tijd vergen. Daarom onderzoekt het stadsdeel of het bouwterrein tijdelijk kan worden ingericht, vooralsnog voor de duur van ongeveer twee jaar. Daarbij wordt gedacht aan het aanleggen van een trapveld voor de jeugd uit de buurt, waarvoor de gemeente Amsterdam middelen beschikbaar stelt. Een ander deel van het terrein zou ingericht kunnen worden als uitrenplaats voor honden. Stadsdeel Zeeburg wil vóór de zomervakantie beginnen met de tijdelijke inrichting.