Gemeente Den Haag

2003-05-13: Stevin College treedt toe tot nieuw Terra College


---

Het college van B&W van Den Haag heeft op 13 mei zijn goedkeuring gegeven aan de omzetting per 1 augustus 2003 van de openbare school voor voortgezet onderwijs Stevin College naar een algemeen bijzondere school. Op dat moment zal het Stevin College opgaan in het nieuwe Terra College.

Het Terra College wordt een algemeen bijzondere school. Met ingang van het schooljaar 2003-2004 komt in Wateringse Veld een tijdelijke vestiging voor gymnasium, atheneum, havo en de theoretische leerweg van vmbo. In 2006 kan de nieuwbouw worden betrokken. Daarnaast komt er nieuwbouw voor de vmbo-scholen in Zuid-West. Het beroepsonderwijs wordt gemoderniseerd, onder meer door de inzet van de nieuwste technologie en duale studietrajecten. Ook praktijkgesimuleerd onderwijs, waarbij de buurtbewoners worden betrokken, is een onderdeel van de onderwijsvernieuwing.

De nieuwe school streeft naar een evenwichtige verdeling van jongens en meisjes met verschillende etnische achtergronden. Wethouder van onderwijs Pierre Heijnen benadrukt dat het Terra College aantrekkelijk wil zijn voor leerlingen, binnen en buiten Escamp, uit alle lagen van de samenleving. "Met deze fusie kunnen we écht investeren in beter beroepsonderwijs en kunnen we segregatie in het voortgezet onderwijs beter bestrijden", aldus Heijnen.

Bij het ontstaan van het Terra College zijn drie schoolbesturen betrokken: Stichting VO Haaglanden (openbaar onderwijs: Stevin College), SCO Lucas (confessioneel onderwijs: Thomas More Overvoorde College en Hofstad College) en de HSVO (algemeen bijzonder onderwijs: Haagse School voor Mode & Kleding). Het Terra College zal nauw samenwerken met de Hofstede Praktijkschool, die veel ervaring heeft met het bedienen van leerlingen met speciale onderwijsbehoeften.

Het Haagse openbaar voortgezet onderwijs is sinds 1 januari 2003 verzelfstandigd in de stichting VO Haaglanden. Het besluit over de omzetting naar algemeen bijzonder onderwijs en het al dan niet fuseren van het Stevin College is echter voorbehouden aan de gemeenteraad.