STICHTING VSB POEZIEPRIJS


Persbericht

Arie van der Zwan nieuwe voorzitter
Stichting VSB Poëzieprijs

De Stichting VSB Poëzieprijs heeft een nieuwe voorzitter: Arie van der Zwan. De VSB Poëzieprijs geldt als de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied.

Van der Zwan verwierf in de afgelopen decennia bekendheid als politiek denker, Vendex-topman en publicist, onder meer in NRC Handelsblad. ' De puurheid van taal die je in gedichten vindt, is een onontbeerlijk tegenwicht tegen de woordenbrij waarin het dagelijks leven doorgaans gehuld is,' zegt hij in een toelichting op zijn voorzitterschap. Het bestuur bestaat verder uit: J.G. Brummelhuis, L.H. Zelders en J.D.F. van Halsema.

Tienjarig bestaan
In het tienjarig bestaan heeft de VSB Poëzieprijs een belangrijke plaats verworven op het Nederlandse literaire toneel. Er waren illustere prijswinnaars als Hugo Claus, Leo Vroman en Rutger Kopland. De selecties van de diverse jury's leveren doorgaans waardevol materiaal voor kritische beschouwingen, waarmee een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan het debat over de poëzie in Nederland en Vlaanderen.

VSB Poëzieprijs 2003
De winnaar van de VSB Poëzieprijs 2003 is Tonnus Oosterhoff. Hij ontvangt de prijs voor zijn bundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen (De Bezige Bij). De feestelijke uitreiking van de prijs vindt plaats op vrijdag 23 mei a.s. in de Amsterdamse Rode Hoed.