Provincie Drenthe

GS besluiten van 13 mei

Assen, 13 mei 2003
Persberichtnummer 03-072



Ontwikkeling van nieuwe landgoederen komt op gang GS hebben subsidie toegekend aan drie initiatiefnemers, die een landgoed willen aanleggen. Het geld is bestemd voor de opstelling van een eerste ontwerp. Wanneer alle procedures zijn doorlopen en er geen onoverkomelijke bezwaren zijn, kunnen de landgoederen over drie of vier jaar worden aangelegd. De aanleg is voorzien bij Schoonloo, Huis ter Heide en Smilde. De bijdrage van de provincie per project bedraagt 2268,90 euro.
In Drenthe zijn vorig jaar drie nieuwe landgoederen aangelegd, te weten in Wapserveen, Gasselte en Ansen. Particuliere initiatiefnemers leggen de komende jaren naar verwachting drie tot vijf landgoederen per jaar aan. Het gaat veelal om agrariërs, die hun bedrijf willen beëindigen. Inmiddels liggen bij de verschillende gemeenten twintig landgoedplannen ter goedkeuring.
Er is veel belangstelling voor bosaanleg. Door de aantrekkelijke subsidies overwegen veel agrariërs hun landbouwgronden om te zetten in bos. Dat is vaak voordeliger dan verkoop. Daarnaast geeft de Natuurschoonwet aan nieuwe bossen en landgoederen onder bepaalde voorwaarden vrijstelling van successie, schenkingsrecht en overdrachtsbelasting. Keerzijde van de grote belangstelling is, dat de subsidieregeling voor de aanleg van bos overtekend is. Het Ministerie van LNV kan daardoor niet alle subsidieverzoeken inwilligen.

Drenthe heeft schone lucht
De kwaliteit van de lucht in Drenthe is goed. Dat blijkt uit het 'Rapport luchtkwaliteit 2002', waarin de luchtkwaliteit wordt beschreven en is nagegaan, of er overschrijdingen zijn van wettelijke normen. Alleen een norm voor fijn stof is bij enkele gemeenten overschreden.
In Drenthe wordt op een aantal drukke verkeerspunten de stofnorm voor '24-uursgemiddelde concentraties' overschreden. Dat wil zeggen dat de 24-uursgemiddelde concentratie vaker dan de toegestane 35 keer per jaar te hoog is. Deze overschrijding is in overeenstemming met het landelijk beeld en wordt dan ook voornamelijk veroorzaakt door grootschalige achtergrondconcentraties, die afkomstig zijn van bronnen buiten de provincie. De normaal in Drenthe aanwezige concentraties zijn laag in vergelijking met andere landsdelen. De provincie moet jaarlijks het rijk rapporteren over de luchtkwaliteit. De voornaamste bronnen van luchtverontreiniging zijn wegverkeer, industriële bedrijven en de landbouw.

Bestemmingsplannen De Heege-West en De Mars deels gewijzigd De gemeente Coevorden heeft de bestemmingsplannen De Heege-West en De Mars gedeeltelijk herzien. Het plan maakt het vestigen van los-, op- en overslagbedrijven met een hogere bouwhoogte mogelijk aan de nieuwe haven in De Heege-West. De loodsen mogen maximaal 25 meter en de silo's maximaal 30 meter hoog worden. GS stemmen in met deze wijzigingen. De plannen passen binnen het provinciale beleid. In het Provinciaal Omgevingsplan is Coevorden aangeduid als een kern met een subregionale functie. Hier kunnen zich zowel gemengde bedrijventerreinen als distributieterreinen ontwikkelen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl