Provincie Drenthe

Zwemplassenfolder 2003 Veilig zwemmen in Drenthe

Assen, 13 mei 2003
Persberichtnummer 03-073



De nieuwe zwemplassenfolder van de provincie is uit. Daarin is informatie te vinden over 35 plaatsen in de provincie, waar buiten kan worden gezwommen. Naast informatie over de kwaliteit van het water zijn in de folder gegevens te vinden over allerlei voorzieningen. De waterschappen en de provincie waken over de kwaliteit van het water, op basis waarvan ieder voorjaar de zwemplassenfolder wordt uitgegeven. Gedurende het seizoen wordt de hygiëne van de zwemplassen gecontroleerd.

Bij de controles van de waterkwaliteit door de waterschappen wordt met name gekeken naar de aanwezigheid van colibacteriën. Als er te veel van deze bacteriën in het water voorkomen, kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid van zwemmers. Ze kunnen bijvoorbeeld maag- en darmklachten veroorzaken. Verder wordt tijdens de inspecties gelet op de geur en helderheid van het water. Afwijkingen kunnen duiden op oppervlakteverontreinigingen. Volgens een Europese richtlijn wordt het zwemwater van april tot en met eind september gecontroleerd. In die periode vinden minimaal zes wateranalyses plaats. Jaarlijks wordt gerapporteerd aan de Europese Unie.

In de folder is veel informatie te vinden over de voorzieningen bij de 35 officiële Drentse zwemplassen. Zo wordt aangegeven hoe diep het water is, of de oever geleidelijk afloopt en of er drijflijnen zijn, maar ook of er douches zijn en of er entree of parkeergeld moet worden betaald.

De zwemplassenfolder 2003 is verkrijgbaar bij het provinciehuis in Assen, gemeentehuizen en bibliotheken in de provincie. U kunt de folder vanaf 20 mei ook downloaden via www.drenthe.nl. (Telefoon Stafgroep Communicatie van de provincie Drenthe: (0592) 365265.)



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl