Provincie Noord-Brabant


Persbericht

Jaarverslag 2002 muskus- en beverrattenbestrijding

Muskusrattenbestrijding Brabant succesvol

In 2002 blijkt opnieuw dat het muskusrattenprobleem in Brabant goed beheersbaar blijft. Uit het jaarverslag blijkt dat in 2002 4.106 muskusratten werden gevangen. De bestrijding is vooral preventief; de Provincie heeft het aantal ratten laag kunnen houden. Doel is om schade aan waterstaatswerken te voorkomen.

In het verslagjaar 2002 werden ongeveer evenveel muskusratten gevangen als in 2001. Ruim de helft van de gevangen dieren komt uit de 2 tot 3 kilometer brede strook langs de provinciegrens. Daarbij valt op dat de instroom van dieren vanuit Vlaanderen erg gering is. De aantallen in Brabant zijn stabiel maar landelijk is er sprake van een stijging. In Nederland werden in totaal 362.500 muskusratten gevangen, dit is ruim 21% meer dan 2001. Ook in 2002 was er geen sprake van onaanvaardbare schade als gevolg van graverij of. vraat door muskus- en beverrat.

In 2002 werd ook de structurele bestrijding van de beverrat aangepakt. Besloten is de beverrat uit Nederland te verdrijven, waarna volstaan kan worden met bestrijding aan de landsgrenzen.
Er werden 775 beverratten gevangen, wat een duidelijke afname is ten opzichte van 2001 en 2000 (1.021, respectievelijk 1.014 exemplaren). Desondanks is de verspreiding van de beverrat over Brabant licht toegenomen. Deze toename is evenwel gering in vergelijking met de landelijke trend.. In geheel Nederland werden 5.200 beverratten gevangen; ongeveer evenveel als in 2001.
De bestrijding van de beverrat is erg arbeidsintensief. Het dier moet levend worden gevangen en de vangers moeten de kooien vaak controleren.
De bijvangsten van onder meer woelratten, bruine ratten, waterhoentjes, wilde eenden en andere vogels, namen iets af en waren vergelijkbaar met die in de afgelopen jaren.



Provincie Noord-Brabant