RDW Centrum voor voertuigtechniek

Zoetermeer, 13 mei 2003

Publieke organisaties lichten zichzelf door

Onderzoek resulteert in unieke database met managementinstrumenten

Elf grote publieke uitvoeringsorganisaties hebben een benchmarkonderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van hun bedrijfsvoering en dienstverlening. De gegevens van dit onderzoek zijn opgeslagen in een centrale database. De uitkomsten van het onderzoek tonen een positief beeld van de wijze waarop de elf publieke organisaties hun processen beheersen en bijsturen.

Dinsdag 13 mei is het resultaat van de benchmark onder elf grote publieke organisaties bekendgemaakt. Positief is de wijze waarop het deelnemersveld haar bedrijfsprocessen beheerst en bijstuurt. Ook hebben de deelnemers hun lange termijnplanning en personeelsmanagement op orde. Verbeteringen zijn mogelijk op het gebied van leiderschap, middelenbeheer en waardering door medewerkers.

De elf publieke uitvoeringsorganisaties gaven medio 2002 aan KPMG de opdracht een benchmarkonderzoek uit te voeren. KPMG vergeleek de bedrijfsvoering van alle deelnemende organisaties op tal van punten en verzamelde een grote hoeveelheid `best practices'. Uitvoeringsorganisaties zijn zelf verantwoordelijk voor hun bedrijfsvoering. Om deze op een hoger niveau te brengen en ook de kwaliteit van hun dienstverlening te verbeteren, gaan de deelnemende organisaties actief van elkaars `beste praktijkvoorbeelden' leren. De bedrijfsinformatie die is verzameld - bij elkaar zo'n 700 prestatie-indicatoren - vormt een waardevolle informatiebron. Door het houden van workshops is het gezamenlijk leren dinsdag na de presentatie van de onderzoeksresultaten al gestart tijdens de eerste landelijke bijeenkomst van de benchmarkgroep.

De huidige deelnemers streven naar een Rijksbrede Benchmark waaraan periodiek tientallen uitvoeringsorganisaties gaan deelnemen. De heer Hakkenberg (directeur RDW) zal als voorzitter, samen met de heren Spanjaard (directeur IB-Groep) en Groen (Raad van Bestuur SVB), dat initiatief verder uitbouwen.

De benchmarkgroep bestaat uit ABP, Cfi, COA, IB-Groep, IBS, Kadaster, Bureau Heffingen, Laser, Politie Amsterdam-Amstelland, RDW en SVB.

Noot voor redactie,