Gemeente Bergh

Eerste WeTra-veld van de gemeente Bergh in Stokkum. 13-05-2003

Start uitvoering van de werkzaamheden met betrekking tot de voetbalaccommodaties in de gemeente Bergh.

Op woensdag 7 mei jl heeft de formele eerste handeling plaatsgevonden van de aanleg van het eerste WeTra-veld in de gemeente Bergh te Stokkum bij de plaatselijke voetbalvereniging. De wethouders Van Halteren en Visser hebben in eendrachtige samenwerking met een tiental jeugdleden van VV Stokkum de eerste kruiwagens grondverzet gepleegd.

Beleidskader voetbalaccomodaties
In juni 2002 is door de gemeenteraad het Beleidskader voetbalaccommodaties gemeente Bergh vastgesteld. In de begrotingsvergadering van november 2002 heeft de gemeenteraad ingestemd met de hieraan verbonden financiële consequenties. In navolging op de stelling dat elke woonkern recht heeft op zijn eigen voetbalaccommodatie heeft de gemeente Bergh besloten de noodzakelijke investeringen plaats te laten vinden op de verschillende complexen. In dat kader worden de komende jaren WeTra-velden aangelegd in Stokkum, Azewijn en Braamt.

De planning van de werkzaamheden is erop gericht dat, bij een groeizame zomer, er vanaf september weer getraind en gespeeld kan worden. Deze handeling kan gezien worden als de start van de uitvoerende werkzaamheden van het vastgestelde beleidskader voetbalaccommodaties gemeente Bergh. Ook zal er nog dit jaar een trainingsverlichting geplaatst worden op het veld van voetbalvereniging St. Joris te Braamt. Het huidige voetbalveld van deze vereniging zal in 2005 vervangen worden door een WeTra-veld. Het voetbalveld van voetbalvereniging Den Dam te Azewijn zal in 2004 aan de beurt zijn. Dit zijn de verenigingen die, doordat er een te kleine trainingsaccommodatie aanwezig is zowel op het hoofdveld moeten voetballen en trainen en dit komt niet ten goede van bespeelbaarheid van het veld. Hierdoor worden veel wedstrijden afgelast. Met de aanleg van WeTra-velden zal dit tot het verleden behoren. In het kader van de uitvoering zullen er bij drie Berghse voetbalverenigingen de materialenbergingen uitgebreid worden. Tevens bestaat de mogelijkheid om aan de Montferlandsestraat een aantal parkeervakken aan te leggen bij het voetbalveld van V.V. M.v.R.

Capaciteit
De aanleg van het veld wordt verricht door Arcadis vanuit haar regiokantoor in Apeldoorn. Arcadis beschikt over jarenlange expertise en ervaring op het gebied van aanleg en onderhoud van buitensportaccommodaties voor de verschillende sporten. Al sinds de jaren 1980 houdt Arcadis zich bezig met de ontwikkeling van capaciteitsverhogende toplaagconstructies voor intensief gebruik onder de merknaam stergrazo (sterke graszoden).

WeTra staat voor WedstrijdTraining; m.a.w. een veld dat naast regulier wedstrijdgebruik, wat een minimale grasbezetting vereist, een bepaalde overcapaciteit heeft voor beperkt trainingsgebruik. Door de aanleg van WeTra-velden ontstaat minder terreinbehoefte of kan eenzelfde oppervlakte intensiever gebruikt worden. Steeds meer gemeenten gaan vanwege capaciteitsgebrek en/of uitbreidingsbeperkingen over tot de aanleg van WeTra- of kunstgrasvelden op hun accommodaties.

Arcadis beschikt over verschillende door NOC*NSF goedgekeurde WeTra-constructies met oplopende bespelingsintensiteiten van 400 tot 1000 uur per jaar.

De basis van een WeTra-veld wordt gevormd door een zeer goede drooglegging door een zandbed van speciaal geselecteerd zand met een intensief drainagesysteem. Op dit zandbed wordt een zeer waterdoorlatende gestabiliseerde toplaag aangebracht met de vereiste hoge bespelingscapaciteit. Door de specifieke opbouw hebben stergrazovelden een natuurlijk speeloppervlak met een hoge stabiliteit, vlakheid en waterdoorlatendheid. Hierdoor is een stergrazoveld zelfs na hevige regenval snel weer bespeelbaar en behoudt het zijn vlakheid en stevigheid. Door de samenstelling en de mengverhouding van het toplaagmengsel behoudt het veld ook na kaalspelen de speltechnische eigenschappen en vlakheid.

Om het veld zo optimaal mogelijk in stand te kunnen houden en te kunnen beheren heeft de gemeente ook opdracht verleend voor de aanleg van een automatisch beregeningssysteem in het veld.

Naast de aanleg van het veld en het beregeningssysteem verzorgt Arcadis ook de begeleiding van de gebruikers, de beheerders en de onderhoudsmensen ten aanzien van het voor hen nieuwe product.