Ministerie van Financiën

De Voorzitter van de Tweede Kamer der

Staten Generaal

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

13 mei 2003 2 mei 2003/ IFZ 2003-00364 U

2020311090

Onderwerp

Vragen van het lid De Nerée tot Babberich (CDA) over het Nederlands-Amerikaanse belastingverdrag

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid De Nerée tot Babberich (CDA) over het Nederlands-Amerikaanse belastingverdrag.

De Staatssecretaris van Financiën

Antwoorden naar aanleiding van schriftelijke vragen van het lid De Nerée tot Babberich (CDA) over het Nederlands-Amerikaanse belastingverdrag. (ingezonden 1 mei 2003, nr. 2020311090)

1 en 2

Ja.


---

Mijn ambtenaren zijn nog in gesprek met vertegenwoordigers van de Amerikaanse Treasury. In de contacten met de Amerikaanse Treasury heeft de Nederlandse delegatie zijn verdragsbeleid op het gebied van de vermindering van bronheffing op deelnemingsdividenden uitgedragen. De bepaling inzake de beperking van verdragsvoordelen (de zgn. 'limitation on benefits'-bepaling) in het nieuwe belastingverdrag tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is inderdaad een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de bepaling die is opgenomen in het huidige Nederlands-Amerikaanse belastingverdrag van 1992. Door de ratificatie van het nieuwe belastingverdrag tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk heeft de Amerikaanse politiek ingestemd met de door de Amerikaanse Treasury ingezette lijn ten aanzien van de beide onderwerpen. Het ligt derhalve in de reden te verwachten dat in de onderlinge relatie van de Verenigde Staten en Nederland hierover geen problemen opkomen. In het belang van een goed vestigingsklimaat hecht Nederland aan een zo spoedige mogelijke afronding van de besprekingen. Voor Nederland zijn de hiervoor genoemde onderwerpen de belangrijkste die in de onderlinge betrekkingen met de Verenigde Staten op korte termijn gerealiseerd moeten worden. Ik vertrouw er dan ook op dat in de komende maanden de beide delegaties tot een afronding kunnen komen van de besprekingen.