PSZVS
http://www.pauwsanderszeilstra.nl

Korten op huisartsen leidt tot minder zorg voor meer geld

Besparen op de zorgkosten door bijvoorbeeld de huisarts uit het ziekenfondspakket te halen of een flinke eigen bijdrage te vragen bij een consult, zoals nu door de informateurs wordt overwogen, is onverstandig. Er liggen veel kansen voor de overheid om door aanpassing van enkele regels een verdere stijging van de kosten van de zorg te voorkomen, de wachtlijsten in te korten en de patiënt meer vraaggestuurd te bedienen. Dit staat in de brochure De huisartsenpraktijk, een bijzondere onderneming die vandaag door de stichting De Vrije Huisarts aan de Tweede Kamer is aangeboden.

De huisarts is niet duur: voor 3% van het totale Nederlandse zorgbudget handelt de huisarts 90% van de klachten zelfstandig af. De 10 % die de huisarts doorverwijst kost uiteindelijk 97 %! De huisartsgeneeskunde kost dus slechts een fractie van de tweede lijnszorg.
Als meer zorg in plaats van in de tweede lijn, in de eerste lijn wordt opgelost, wordt fiks bespaard op het totaal budget zorg. Bovendien kan de huisarts door gerichte preventieprogrammas en door programmas om geneesmiddelengebruik te verbeteren het totale budget efficiënter inzetten. Ten slotte is de patiënt beter geholpen en dus meer tevreden over de geboden zorg.

Hiervoor is het wel van belang dat de huisarts de ruimte krijgt om de zorg goed in te richten:

1) de huisarts moet bevrijd worden uit het budgettair pantser dat door de WTG wordt gesteld.

2) de individuele huisartsen moet zelfstandig of in kleine groepen kunnen onderhandelen met de ziektekostenverzekeraars over producten en prijzen.
Kortom, de huisarts zal de kans moeten krijgen om als ondernemer te kunnen functioneren.
Hierdoor wordt het beroepsperspectief voor huisartsen ook gunstiger wat belangrijk is voor het terugdringen van het tekort aan huisartsen.