Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Veiligheid vliegshows moet beter

De veiligheid bij vliegshows moet beter. Vooral als deze evenementen op niet gecontroleerde terreinen plaatsvinden. De zekerheid ontbreekt in die gevallen dat de lokale brandweer is getraind in het blussen van verongelukte vliegtuigen. Dat staat in het Jaarbericht 2002 van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, dat vandaag is verschenen.

Om de veiligheid te verbeteren wil de inspectiedienst dat er uitsluitend vliegshows plaatsvinden op daarvoor aangewezen terreinen, waarbij verkeersbegeleiding aanwezig is. De huidige regels moeten hierop worden aangepast. Op het gebied van de luchtvaart constateert de inspectiedienst verder dat de coördinatie rondom de grondafhandeling op Schiphol niet altijd optimaal is. Dit kan ongewenste situaties opleveren bij het tanken van vliegtuigen.

Het jaarbericht gaat ook in op het personenvervoer, het goederenvervoer, de koopvaardij, de binnenvaart, de visserij en het spoor. Zo constateert de inspectiedienst nog steeds veel overtredingen in het taxivervoer, met name op het gebied van de rusttijden en de handel in taxivergunningen. Tevens bleek in 2002 dat bij bijna twintig procent van de transporten met gevaarlijke stoffen één of meer voorschiften werden overtreden. Lees voor meer informatie de volledige inhoud van het Jaarbericht 2002