Provincie Noord-Brabant


Persbericht

Provincie schort aanleg bij Hazenstraat op

Voorlopig geen nieuwe rotonde in Eersel

Er komt voorlopig geen rotonde in Eersel op de kruising van de provinciale weg met de Schadewijk/ Hazenstraat. Gedeputeerde Staten hebben besloten om de aanleg, die gepland was voor de tweede helft van 2003, voor onbepaalde tijd op te schorten. Reden is dat de gemeente Eersel weigert mee te betalen.

Sinds 2001 wordt gewerkt aan maatregelen om de provinciale weg Eersel - Valkenswaard (N 397) veiliger te maken. De plannen voorzien ondermeer in de aanleg van drie nieuwe rotondes: één in Westerhoven, één in Bergeijk en één in Eersel. De laatste is voorzien op de kruising met de gemeentelijke wegen Schadewijk en Hazenstraat. Het is standaard beleid dat de kosten van dergelijke rotondes gelijk worden verdeeld tussen gemeente en Provincie. Dit is ook herhaaldelijk met de gemeente Eersel besproken. Daarbij is er ook op gewezen dat de financiële bijdrage van de gemeente ruwweg gehalveerd kon worden dankzij een bijdrage uit het Regionaal Bereikbaarheidsfonds Zuidoost-Brabant (de zogeheten Dijsselbloemgelden, ingebracht door het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven).

In een bestuurlijk overleg op 22 april 2003 heeft de gemeente Eersel naar voren gebracht dat de gemeente om principiële en financiële redenen niet wenst bij te dragen in de aanlegkosten van de rotonde. Daarom schort de Provincie de aanleg van de rotonde voor onbepaalde tijd op; hij is uit het bestek van de N 397 gehaald. Dit is standaard beleid conform de Beleidsnota Wegenbeheer 2002.
De overige werkzaamheden aan de N 397 gaan gewoon volgens planning door.

De kosten van de rotonde zijn geraamd op E 1.090.000 euro. Het gemeentelijk aandeel zou E 545.000 bedragen maar na subsidie van het Regionaal Bereikbaarheidsfonds bleef daar E 286.000 van over. In totaal is 5,5 miljoen euro uitgetrokken voor alle projecten langs de weg.