Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 13 mei 2003

Zorgverzekeraars Nederland verrast over uitspraak Europees Hof

Zorgverzekeraars Nederland is verrast door de uitspraak in de zaak Muller-Fauré en van Riet. Nederlandse ziekenfondsverzekerden hoeven op grond van deze uitspraak geen toestemming te vragen aan hun verzekeraar voor extramurale hulp in het buitenland. Voor ziekenfondsverzekerden die intramurale zorg afnemen, blijft het toestemmingsvereiste bestaan.

De gevolgen van de uitspraak zijn nog niet goed in te schatten. Wel zal het contactenstelsel voor extramurale zorg onder druk komen te staan. Via het contractenstelsel maken zorgverzekeraars hun rol als zorginkoper waar. Voordelen van het contractenstelsel zijn dat verzekerden zeker zijn van betaling van hun behandeling, dat verzekerden de kosten voor behandelingen niet hoeven voor te schieten, dat er afspraken zijn gemaakt over kwaliteit van de zorg en dat zorgverzekeraar de kosten van de zorg in de hand kan houden.

Casuïstiek

Ziekenfondsverzekerde Müller-Fauré heeft zich tijdens haar vakantie in Duitsland laten behandelen door een tandarts, waarmee zorgverzekeraar OZ geen contract heeft in de zin van de Ziekenfondswet. Verspreid over langere tijd zijn zes kronen geplaatst en een frameprothese op precisieverankering in de bovenkaak. Zorgverzekeraar OZ heeft vergoeding van de kosten geweigerd.

Ziekenfondsverzekerde Van Riet heeft in Belgie twee behandelingen ondergaan zonder vooraf toestemming aan haar verzekeraar te vragen. Zorgverzekeraar ZAO weigerde ook vergoeding van de kosten.

De Commissie voor Beroepszaken van de College voor Zorgverzekeringen achtte deze beslissingen terecht omdat de ziekenfondsverzekering een naturakarakter heeft, dat contracten tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar noodzakelijk maakt en geen restitutie van kosten kent. Bovendien oordeelde de Commissie dat er geen sprake was van een spoedeisende behandeling. Het hof oordeelde vandaag anders.