Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-112

Den Haag, 13-05-2003

Voortgang Nederlands-Amerikaanse belastingverdrag

In het belang van een goed vestigingsklimaat hecht Nederland aan een zo spoedige mogelijke afronding van de besprekingen over een nieuw belastingverdrag met de Verenigde Staten. Dit schrijft staatssecretaris Van Eijck van Financiën in antwoord op kamervragen. Hieronder zijn de vragen en antwoorden integraal opgenomen.

Vragen


1


Is het u bekend dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een nieuw belastingverdrag hebben gesloten en geratificeerd waarin een vermindering van de bronheffing op deelnemingsdividenden is opgenomen tot 0%? Is het u ook bekend dat in dat verdrag een minder ingewikkelde en stringente bepaling is opgenomen inzake de beperking van de verdragsvoordelen (de zgn. limitation on benefits bepaling) dan de vergelijkbare bepaling in het huidige Nederlands-Amerikaanse belastingverdrag?


2


Is het u bekend dat de belastingverdragen tussen de Verenigde Staten en Australië en de Verenigde Staten en Mexico inmiddels door middel van een aanvullend Protocol op die verdragen gewijzigd zijn waardoor ook in die verdragen een vermindering van de bronheffing op deelnemingsdividenden is opgenomen tot 0%?


3

Hebben de door uw ministerie in februari 2002 aangekondigde besprekingen met de Verenigde Staten over de herziening van het Amerikaans-Nederlandse belastingverdrag al geleid tot een resultaat dat op het gebied van de bronheffing op deelnemingsdividenden respectievelijk de bepaling inzake de beperking van de verdragsvoordelen vergelijkbaar is met de in de vragen 1 en 2 vermelde verdragen? Zo ja, wanneer verwacht u dat deze wijziging van het bestaande Amerikaans-Nederlandse belastingverdrag getekend kan worden? Zo neen, bent u dan niet van mening dat, gezien de belangen die het Nederlandse en Amerikaanse bedrijfsleven hebben bij een spoedige herziening van het verdrag, een zeer snelle afronding van de besprekingen meer dan gewenst is?

Antwoorden


1 en 2


Ja.

3

Mijn ambtenaren zijn nog in gesprek met vertegenwoordigers van de Amerikaanse Treasury. In de contacten met de Amerikaanse Treasury heeft de Nederlandse delegatie zijn verdragsbeleid op het gebied van de vermindering van bronheffing op deelnemingsdividenden uitgedragen. De bepaling inzake de beperking van verdragsvoordelen (de zgn. 'limitation on benefits'-bepaling) in het nieuwe belastingverdrag tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is inderdaad een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de bepaling die is opgenomen in het huidige Nederlands-Amerikaanse belastingverdrag van 1992. Door de ratificatie van het nieuwe belastingverdrag tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk heeft de Amerikaanse politiek ingestemd met de door de Amerikaanse Treasury ingezette lijn ten aanzien van de beide onderwerpen. Het ligt derhalve in de reden te verwachten dat in de onderlinge relatie van de Verenigde Staten en Nederland hierover geen problemen opkomen. In het belang van een goed vestigingsklimaat hecht Nederland aan een zo spoedige mogelijke afronding van de besprekingen. Voor Nederland zijn de hiervoor genoemde onderwerpen de belangrijkste die in de onderlinge betrekkingen met de Verenigde Staten op korte termijn gerealiseerd moeten worden. Ik vertrouw er dan ook op dat in de komende maanden de beide delegaties tot een afronding kunnen komen van de besprekingen.