Vereniging Milieudefensie

persbericht

WTO-gentechaanklacht van VS tegen Europa

Milieudefensie: 'Schoffering maatschappelijk belang'

Amsterdam, 13 mei 2003 --- De Verenigde Staten dienen vanavond hoogst waarschijnlijk een klacht in bij de Wereld Handelsorganisatie (WTO) tegen de Europese Unie vanwege het Europese importverbod op genetisch gemanipuleerde producten. Dit blijkt uit berichten van de Financial Times en AP vandaag. De VS beschouwt het huidige Europese moratorium als een illegale handelsbarrihre die in strijd is met WTO-afspraken. 'Dit is het zoveelste voorbeeld waarbij de WTO het maatschappelijk belang ondergeschikt maakt aan handelsbelangen,' aldus Anne van Schaik WTO-deskundige van Milieudefensie.

Als de VS door de WTO in het gelijk wordt gesteld, krijgt Europa te maken met zware economische sancties zolang de EU haar markt niet openstelt voor gentechproducten. Dit gebeurde al eerder toen Europa door de WTO werd veroordeeld tot hoge boetes voor het verbod op de invoer van hormoonvlees. Ook wil de VS de nieuwe etiketteringregels voor genetisch gemanipuleerd voedsel tegenhouden. Dit terwijl uit onderzoek (Eurobarometer, december 2001) blijkt dat ruim 70 procent van de Europese consumenten helemaal geen gentechvoedsel wil eten en dat 94 procent van de mensen vindt dat ze op zijn minst het recht heeft om te kiezen.

Anne van Schaik: 'Dit kan het uur van de waarheid worden voor gentechvoedsel in Europa en de toekomstige handelsrelaties tussen Europa en de VS. Het is duidelijk dat de regering Bush de WTO wil gebruiken om haar afzetmarkt voor genetisch gemanipuleerde producten te vergroten, ten koste van regelgeving op het gebied van milieu, gezondheid en sociale standaarden. Als dit lukt, dwingt de VS Europa om genetisch gemanipuleerd voedsel op haar markt te brengen, geheel tegen de wens van de Europese consumenten. We roepen de Europese Commissie en nationale regeringen op zich hiertegen te blijven verzetten.'

De Amerikaanse handelsminister Robert Zoelllick dreigde al langer met een klacht bij de WTO over het Europese moratorium. In januari werd een laatste poging teruggefloten door het Witte Huis omdat de VS Europese steun nodig had voor de oorlog in Irak. Nu staat het onderwerp weer hoog op de agenda dankzij een sterke lobby van grote voedselproducenten en gentechbedrijven als Monsanto.

Procedures binnen de WTO vinden meestal achter gesloten deuren plaats. Ze worden wereldwijd bekritiseerd door maatschappelijke organisaties vanwege hun ongebreidelde vrijhandelsmentaliteit. Zo erkent de WTO het voorzorgsprincipe, het belangrijkste uitgangspunt voor milieubeleid, niet.