Ministerie van Defensie


---


---

foto: Transport Amerikaans Materieel (Hennie Keeris)

Materieel Patrioteenheden terug in Nederland

13-05-2003

Het materieel van de Patriot-eenheden van de Koninklijke Luchtmacht is dinsdag (13 mei) vanuit Vlissingen terug naar luchtmachtbasis de Peel verplaatst. Het materieel is afkomstig vanuit Turkije, waar het sinds 3 maart jl. operationeel was op de vliegbases Diyarbakir en Batman. Dit om bescherming te bieden tegen eventuele raketaanvallen vanuit Irak. Het materieel is per schip van Turkije naar Vlissingen verplaatst.

Zondag 11 mei is het eerste roll-on/roll-off schip met materieel van de Groep Geleide Wapens van luchtmachtbasis De Peel aangekomen in de haven van Vlissingen. Het schip, de Anna J., heeft 2800 meter aan materieel vervoerd. De verplaatsing van het materiaal is opgesplitst in acht verschillende colonnes. Iedere colonne bestaat uit circa 25 voertuigen en wordt begeleid door de Koninklijke Marechaussee. In totaal zullen 227 voertuigen terug naar De Peel worden verplaatst.

De eerste colonne is dinsdagochtend om 09.45 uur vertrokken. Om filevorming zoveel mogelijk te voorkomen worden de spitsuren vermeden. Ook de geleende Duitse GEM (Guided Enhanced Missiles) raketten worden vandaag terug naar Duitsland gebracht.

Woensdag 14 mei komt het tweede (container)schip aan in de haven van Vlissingen. Hiermee worden 46 containers vervoerd. Deze worden op diepladers naar de plaats van bestemming gebracht (foto's: Hennie Keeris).

foto: tansport Amerikaans Materieel (Hennie Keeris)