Gemeente Neede

gemeente Neede

persbericht

Donderdag 13 mei 2003

Nieuwe website gemeente Neede scoort hoog op officiële ranglijst gemeentelijke websites

Met "één muisklik" hebben Jamkoningin Ivon Berenpas en burgemeester Van Beem op dinsdagmiddag 13 mei 2003 de website van de gemeente Neede officieel voor geopend verklaard. De nieuwe website www.neede.nl is als een komeet omhooggeschoten in de officiële landelijke ranglijst van de gemeentelijke websites en staat nu op de 15e plaats met 94 punten van de maximaal 100 te behalen punten. (Zie: http://www.advies.overheid.nl/page.jsp?pageid=10494 ) De website voldoet aan de zogenaamde W3C-eisen voor het gebruik door visueel gehandicapten. De website kan met een braillebrowser worden bekeken.

De gemeente Neede beschikt sinds 1996 over een website; een van de eerste in de Achterhoek. Aanvankelijk met informatie over de Nationale Jammarkt, later uitgebreid met algemene informatie over Neede op www.neede.nl . In april 2001 is de site deels gerestyled in verband met het referendum over de herindeling. Al die tijd was er geen budget voor de site beschikbaar. De Needse website kreeg duidelijk last van de wet op de remmende voorsprong. In de loop der tijd scoorde de website op de ranglijst steeds slechter (uiteindelijk lager dan plaats 400). In augustus 2002 besloot gemeenteraad de website te professionaliseren en te integreren in de gemeentelijke organisatie.

Doel

De professionele website moet de gemeentelijke producten, diensten en organisatie aantrekkelijker en toegankelijker maken. De informatie moet 24 uur per dag duidelijk, actueel, vraaggericht en interactief worden geboden. De uitstraling van de website moet passen bij het karakter van Neede als groene plattelandsgemeente in de Gelderse Achthoek.

Doelgroepen

Doelgroepen van de website zijn: de inwoners van de gemeente Neede, toeristen en andere bezoekers van Neede en insiders, zoals raadsleden en professionele relaties.

Organisatie

Bij de opbouw van de website was de gehele organisatie betrokken. De projectgroep bestond uit gemeentesecretaris Henk Atema (voorzitter), communicatiemedewerker Arjan van Faassen (projectleider), Herman Verschuren (technische ondersteuning I&A) Rutger te Spenke (sector W&B, onderwijs/welzijn), Rob Lammersen en later Annemieke Reinderink (sector W&B, burgerzaken/sociale zaken), Jokelien Vonkeman (sector Ruimte, bwt/vrom) Jan Heinneman (sector Ruimte, infra/groen en grijs)

Hiervoor is het geavanceerd Content Management Systeem "iFocus" van de firma Spiderweb (heet nu ook " iFocus") uit Houten gebruikt. De website is door een testpanel bekeken en ook online getest.

Inhoud

Het digitaal loket is gebaseerd op de VIND-productencatalogus, die landelijk is ontwikkeld in het kader van Overheidsloket 2000 (minimaal 150 producten waarvan 50 digitaal kunnen worden aangevraagd ). Alle documenten in het politieke besluitvormingsproces zijn overzichtelijk beschikbaar (B&W-besluiten, raadsvoorstellen en -besluiten, commissie- en raadsagenda's etc.) Hiervoor is een uniek raadsinformatie systeem opgezet ("iRIS", Neede was hiervoor pilotproject). Maar ook de "burgerlijke stand" kan bijvoorbeeld digitaal worden gevolgd. Het gedeelte voor bezoekers van buiten Neede (toeristen, enz.) heeft een wervend, promotioneel karakter. Als publiekstrekker dient het imago van Neede als jamdorp (informatie jammarkt, jamrecepten). Uit de statistiek blijkt dat "jam" de grootste trekker is voor de website, vooral vanuit het buitenland.

Toekomst

De website is nooit af! Het is een continu proces. De site wordt nu beheerd en verder ontwikkeld door een webredactie met vertegenwoordigers uit alle gemeentelijke sectoren.

Voorlichting gemeentehuis

H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

www.neede.nl