PERSBERICHT - 2003-05-10

TRN-manifestatie trekt 220.000 deelnemers

Overal topdrukte bij Landelijke Fietsdag

Zo'n 220.000 mensen hebben zaterdag deelgenomen aan de 30ste Landelijke Fietsdag (LFD). Dat is een evenaring van het recordaantal dat werd bereikt tijdens de 25ste editie in 1998. Vorig jaar trok dit grootste ééndaagse tweewielerevenement van Nederland ongeveer 200.000 fietsers.

De reden voor het succes deze zaterdag is volgens de organisatie mede te danken aan het optimale 'fietsweer'. Het was zaterdag rond 18 graden, zonnig en weinig wind. "Perfecte omstandigheden dus", aldus woordvoerder Rien van den Anker.

Veel belangstelling trokken de nieuwe speciale Trips for Kids en de in samenwerking met Vogelbescherming uitgezette routes met vogelkijkpunten. De belangstelling op veel startpunten was zo groot dat ter plaatse extra routekaarten moesten worden gekopieerd. Eveneens bijzonder was - vooral in de kustprovincies - de deelname van een aantal buitenlanders, met name Duitsers.

De opbrengst van de Landelijke Fietsdag 2003 gaat naar de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). Vandaag is daartoe in Hilversum een cheque van 20.000 euro overhandigd aan het KWF.

Dat gebeurde tijdens de start van de nieuwe KWF-campagne '101 beweegredenen'. Daarin wordt opgeroepen dagelijks minimaal een half uur te bewegen (bijvoorbeeld te fietsen). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks meer bewegen een risicoverlagend effect heeft ten aanzien van borst- en dikke darmkanker.

De LFD is een initiatief van Toerisme Recreatie Nederland (TRN) en wordt gerealiseerd in samenwerking met tientallen VVV's en honderden vrijwilligers. In totaal konden zaterdag zo'n 200 fietsroutes met een gemiddelde lengte van ongeveer 35 kilometer worden afgelegd. Nieuw waren dit jaar naast de speciale routes voor kinderen ook tochten voor langeafstandsfietsers (rond 85 km). Het thema luidde dit keer 'Culinair genieten in de regio'.

De Landelijke Fietsdag wordt verder ondersteund door partners als Vogelbescherming Nederland, de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU) en de BOVAG. Daarnaast wordt het evenement gesponsord door Twinny Load , de LTO-campagne 'Boeren en Tuinders, Ondernemers van Nature' en de nieuwe omroepvereniging Max.