ZEEHONDENCRECHE PIETERBUREN

Zeehondencreche en Dierenbescherming samen in actie voor zeeho

Pieterburen/Den Haag, 12 mei 2003 - Op dinsdag 13 mei om 13.45 uur overhandigt Lenie 't Hart, directeur van de Zeehondencrèche Pieterburen, samen met de Dierenbescherming een petitie aan de Tweede Kamer. Deze actie is nodig volgens Pieterburen en de Dierenbescherming omdat nieuwe regels van het ministerie van Landbouw de opvang van zeehonden in Nederland vrijwel onmogelijk maken. De organisaties zullen er bij de Tweede Kamer op aandringen om deze nieuwe regelgeving tegen te houden. Woensdag 14 mei spreekt de kamer over dit voorstel.

De Zeehondencrèche en de Dierenbescherming zijn verbolgen over de inhoud van de 'Leidraad Opvang gewone en grijze zeehonden' die minister Veerman (LNV) onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. 'Door onnodige regulering in deze Leidraad zou aan veel zeehonden in nood hulp geweigerd moeten worden', zegt 't Hart. 'Dat kan echt niet. Als een dier voor je ogen doodgaat, kun je toch niet de andere kant opkijken? Uiteraard zijn we daartegen in het geweer gekomen'.

De Zeehondencrèche startte een bliksemactie en sprak met minister Veerman. Inmiddels is de minister de Zeehondencrèche op een belangrijk punt tegemoet gekomen. Hulpbehoevende zeehonden die in 'gesloten gebieden' in de Waddenzee worden gevonden, mogen nu toch geholpen worden. 'Geweldig. Dan hoeven zeehonden uit 'gesloten gebieden' niet op een vreselijke manier onnodig dood te gaan', reageert 't Hart.

Desondanks wijzigde hij tot grote verbazing van Zeehondencrèche Pieterburen eind vorige week de vergunning zonder het debat in de kamer op 14 mei af te wachten. De minister beperkt in ernstige mate het gebied waarbinnen de Zeehondencrèche dieren mag opvangen. 'Door zo'n strikte regel in de vergunning op te nemen, ontstaan problemen waarvan zeehonden slachtoffer kunnen worden. Er zijn twee opvangcentra in Nederland, de Zeehondencrèche en Ecomare, en beiden moeten in staat gesteld worden dieren op te vangen indien nodig. Een geografische opdeling is een overbodige regel die niet in het belang is van verantwoorde en efficiënte opvang', stelt 't Hart.

De Dierenbescherming en de Zeehondencrèche hebben dan ook ernstige bezwaren tegen het besluit van de minister om voortaan in Zeeland en Zuid-Holland gevonden zeehonden naar een attractiepark in het Belgische Blankenberge te brengen. 't Hart: 'Het is echt ongelofelijk en ik ben stomverbaasd. In België heeft de minister geen bevoegdheid om naleving te controleren van de strenge voorwaarden die hij in Nederland terecht aan opvangcentra stelt. Maar die zeehonden worden wel weer teruggezet in Nederlandse wateren. Dan kan de minister de door hem gewenste kwaliteitsbewaking van de populatie wel vergeten. Pieterburen heeft een team van getrainde vrijwilligers in Zeeland en de beperkte opvang vanuit die wateren is nooit een probleem geweest.'

De Kamerleden krijgen een alternatieve leidraad aangeboden die de juristen van de Dierenbescherming en de Zeehondencrèche opstelden. Adjunct-directeur Helga van Veen zegt namens de Dierenbescherming: 'Onze alternatieve leidraad is gebaseerd op de nationale wetgeving en internationale conventies die Nederland heeft ondertekend. Daarom hebben we goede hoop de Kamer ervan te kunnen overtuigen onze alternatieve leidraad over te nemen.'

Einde bericht.

Noten voor de redactie:
De volledige alternatieve leidraad kan op verzoek (digitaal) worden toegezonden.

De aanbieding vindt om 13.45 uur plaats in het gebouw van de Tweede Kamer te Den Haag. Als zeehond verklede kinderen overhandigen samen met Lenie 't Hart een visnet vol steunbetuigingen aan ondervoorzitter Bas van der Vlies van de SGP van de Vaste commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij die mede namens Erica Terpstra (VVD), voorzitter van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS), spreekt. Veel zeehonden raken verstrikt in visnetten en gaan zonder hulp na dagenlange strijd dood.

Er is (digitaal) fotomateriaal beschikbaar dat vrij van rechten gebruikt kan worden, zoals van in visnetten verstrikte zeehonden en andere zaken die een bedreiging vormen voor zeehonden.

Noot voor de televisieredactie:
Er is 12 minuten beeldmateriaal beschikbaar op Betacam SP en (mini)DV, dat vrij van rechten kan worden uitgezonden. De banden tonen opnamen van alle bedreigingen waaraan zeehonden bloot staan.

Voor nadere informatie:
Lenie 't Hart, Zeehondencrèche Pieterburen, telefoon 0595-526526, mobiel 06-51587774
Maaike Wermer, Dierenbescherming, telefoon 070-3142738, mobiel
06-22105392

11 mei 03 22:22