Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag CZ/IZ-2377926 13 mei 2003 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Beveiliging van ziekenhuizen 1

Op 1 april 2003 zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld over de beveiliging van ziekenhui- zen. Graag reageer ik hierop als volgt.

Ik heb naar aanleiding van genoemde vragen toegezegd mij te verstaan met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Per brief van 14 april jl. heb ik de NVZ gevraagd aan te geven wat de NVZ en haar leden thans reeds doen en daarnaast nog meer kunnen doen om de veiligheid van patiënten en alles wat daarmee te maken heeft te waarborgen, mede in relatie tot de in de Tweede Kamer gestelde vragen.

In de brief van 29 april 2003 geeft de NVZ aan dat de beveiliging van het ziekenhuis de ver- antwoordelijkheid is van de betreffende Raad van Bestuur. Deze verantwoordelijkheid vloeit voort uit de bepalingen in de Kwaliteitswet Zorginstellingen. Dit komt overeen met mijn in eerste instantie mondeling gegeven reactie aan de Kamer dat het veiligheidsbeleid zaak is van de individuele ziekenhuizen.

Voorts geeft de NVZ aan een notitie inzake cameratoezicht in voorbereiding te hebben. Be- veiliging met behulp van camera's kan een bijdrage leveren aan het veiligheidsklimaat in zie- kenhuizen. De persoonlijke veiligheid van patiënten en ziekenhuismedewerkers kan hiermee worden bevorderd. Daarnaast kan cameratoezicht de wederrechtelijke toe-eigening van per- soonlijke eigendommen en ziekenhuisinventaris beperken. Uiteraard dient hierbij wel de re- gelgeving inzake privacybescherming in acht genomen te worden. Ik heb met tevredenheid kennis genomen van het door de NVZ genomen initiatief ten be- hoeve van haar leden duidelijkheid te verschaffen over dit onderwerp.

Het als tweede door de NVZ genoemde actiepunt ("Handreiking politie en justitie") handelt over de veiligheid en de privacybescherming van medewerkers en patiënten in algemene zin. In de handreiking wordt onder meer beschreven hoe om te gaan met de aanwezigheid van wapens en verboden stimulerende middelen. Verder wordt in de handreiking beschreven wat

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief.



Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Blad
2
Kenmerk
CZ/IZ-2377926

de bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn van politie en justitie enerzijds en het zie- kenhuis anderzijds.
In de brief van de NVZ wordt niet specifiek ingegaan op het aspect van de toegang tot ma- terialen, medische dossiers en niet vrij toegankelijke ruimten. Bij navraag blijkt echter dat ook deze aspecten de aandacht hebben van de NVZ en haar leden. Ook hier ligt de verant- woordelijkheid voor het te voeren beleid (onder meer met behulp van protocollering) bij de instelling. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft ten aanzien van dit aspect op grond van de Kwaliteitswet Zorginstellingen een toezichthoudende taak. In mijn brief van 24 april jl. heb ik de IGZ verzocht bij haar werkzaamheden op dit punt extra attentie te betrach- ten.

Het project "Veilige zorg" richt zich op de aanpak van agressie in ziekenhuizen. Na een suc- cesvol project in het Westfries Gasthuis te Hoorn (2001) is door de Sectorfondsen Zorg en Welzijn het initiatief genomen een soortgelijk project uit te voeren in andere ziekenhuizen. De in het project gepropageerde aanpak wordt momenteel in een aantal ziekenhuizen als pi- lotproject uitgevoerd. Dit pilotproject is gestart in november 2002 en heeft een looptijd van een jaar. Inmiddels hebben ook andere ziekenhuizen interesse getoond voor het project. De voortgang van het project na november 2003 is afhankelijk van de bevindingen uit het pilot- project en de mogelijkheden van de Sectorfondsen. De Sectorfondsen bepleiten de invoering van het project in alle Nederlandse ziekenhuizen.
Mede in relatie tot dit project is binnen de Sectorfondsen het initiatief genomen tot de ont- wikkeling van het Ziekenhuis Incidenten Registratiesysteem (ZIR). In de ziekenhuizen waar het pilotproject thans loopt wordt dit systeem in de praktijk getest. De Sectorfondsen stre- ven uiteindelijk naar een landelijke invoering van het systeem.

Per brief van 24 april jl. heb ik eveneens de koepelorganisatie voor verpleeg- en verzorgings- huizen (Arcares) verzocht bij haar leden aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Uit de reactie van de NVZ blijkt dat het veiligheidsbeleid in ziekenhuizen momenteel voldoen- de aandacht krijgt. Gelet op het belang van een goed veiligheidsbeleid zal de NVZ op mijn verzoek bij haar leden nogmaals aandacht vragen voor deze problematiek. Voorts heb ik dit onderwerp op verzoek van de Kamer tevens onder de aandacht gebracht van de IGZ en Ar- cares. Ik concludeer dat er inmiddels de nodige initiatieven lopen en dat de veldpartijen door- drongen zijn van de noodzaak om een adequaat veiligheidsbeleid te voeren teneinde inciden- ten te voorkomen. Tegelijkertijd ben ik met de NVZ van mening dat incidenten gezien het openbare karakter van een ziekenhuis niet geheel zijn uit te sluiten.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus




---- --