Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

ABOMA EN STICHTING VEILIG DAK WERKEN SAMEN AAN EEN VEILIG DAK

De wetgeving voor veilig werken op daken bestaat al sinds 1934, maar het thema lijkt nu pas echt in de belangstelling te staan. Dat heeft volgens Stichting Veilig Dak en ABOMA alles te maken met een groter bewustzijn. Henk van der Mark van de Stichting Veilig Dak: "werkgevers en werknemers beginnen nu te beseffen dat ze de risico's van werken op hoogte moeten aanpakken." In juni wordt een Europees project 'Vallen van hoogte' gestart vanuit de arbeidsinspectie om ook het veilig werken op het dak te bevorderen. Om die gunstige ontwikkeling te ondersteunen, introduceerde de Stichting Veilig Dak in 2002 als eerste in Nederland het keurmerk Veilig Dak. Aboma heeft een gevestigde naam als het gaat om adviseren, certificeren en uitgifte van keurmerken. Daarom is het een logische ontwikkeling dat Aboma en Stichting Veilig Dak samen gaan werken aan de uitgifte en beheer van het keurmerk Veilig Dak. De samenwerking zal zich richten op de uitvoering van dakrisico-inventarisaties volgens de eisen van Stichting Veilig Dak met gekwalificeerde veiligheidskundigen en de uitvoering van keurmerk-audits door erkende auditors van ABOMA en de Stichting Veilig Dak.

De Stichting Veilig Dak en ABOMA zijn onafhankelijke instanties die met advies en informatie het veilig werken op daken stimuleren. "Er zijn tal van keurmerken die een kwaliteitsoordeel vellen over een product of dienst, maar een veiligheidskeurmerk voor het dak bestaat nog niet."

Objectief oordeel
Omdat zowel Stichting Veilig Dak als ABOMA volledig onafhankelijk zijn, kunnen ze objectief beoordelen of een dak veilig is of niet. Van der Mark "Om hun dak te beveiligen, waren gebouweigenaren totnogtoe vooral overgeleverd aan de markt waar commerciële belangen meewegen. Onze mening is dat op een dak pas echt veilig kan worden gewerkt als de risico's op een objectieve en correcte manier in kaart zijn gebracht én als geïnstalleerde veiligheidsvoorzieningen voldoen aan de wettelijke regels en normering."

Als risico's eenmaal zijn geminimaliseerd door het aanbrengen van de nodige veiligheidsvoorzieningen, ontvangt het dak het felbegeerde keurmerk. "Een dak met ons keurmerk is echter niet voor eeuwig gecertificeerd. Het is drie jaar geldig en daarna moet er opnieuw een audit plaatsvinden. Alleen zo kun je de kwaliteit van de veiligheid op een dak waarborgen. Overigens blijft in de tussentijd een jaarlijkse inspectie eveneens nodig."


5-trapsmodel
Met de volgende vijf stappen wordt aantoonbaar gemaakt dat een gebouw aan alle eisen voor werken op hoogte voldoet:
1) uitvoeren risico-inventarisatie met plan van aanpak door gekwalificeerde veiligheidskundigen van de Stichting Veilig Dak en/of Aboma. De rapportage met CAD tekening moet de opdrachtgever in staat stellen om een nauwkeurig bestek te maken;
2) uitvoering plan van aanpak;

3) initieel bezoek project (keurmerk-audit);

4) afgifte keurmerk;

5) periodieke audit.

De kwaliteit van iedere stap wordt geborgd om eventuele probleemgebieden zo snel mogelijk aan te pakken. Wordt aan alle veiligheidseisen voldaan? Dan verdient het dak voor drie jaar het predikaat 'Veilig Dak'.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Noot voor de redactie (