Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaamse regering bestelt objectieve studie omtrent transfers (13/05/03)

Recent nog dreigden Serge Kubla en Laurette Onkelinx met een rechtszaak tegen de N-VA omdat de partij de jaarlijkse miljardenstroom van Vlaanderen naar Wallonië durft in vraag te stellen. Volgens de N-VA is de jaarlijkse geldstroom van 10 miljard euro, of bijna 5.000 euro per Vlaams gezin, van Vlaanderen naar Wallonië geen solidariteit maar onrecht. De partij wil Wallonië niet droogleggen zoals wordt beweerd, maar wil gewoon een eerlijke, doorzichtige solidariteit, geen jaarlijkse blanco cheque waar de gewone Waal niet beter van wordt.

Naar aanleiding van de klacht van Kubla, riep de N-VA de Vlaamse regering op om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen omtrent de miljardentransfers. Volgens de N-VA hebben de Vlamingen het recht te weten waar hun belastinggeld naar toe gaat. Vandaag ondervroeg Vlaams parlementslid Kris Van Dijck minister-president Dewael hieromtrent. Dewael ging uiteindelijkakkoord om bij een of meerdere Vlaamse universiteiten een onderzoek te bestellen naar de transfers van Vlaanderen naar Wallonië in de sociale zekerheid en de begroting. Deze vormen immers de belangrijkste posten waarlangs Vlaams geld getransfereerd wordt.

De N-VA is tevreden dat de Vlaamse regering terzake eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt en de transfers in alle openheid en objectiviteit kunnen besproken worden. Voor de N-VA dienen de onderzoeksresultaten dan ook mee aan de basis te liggen van verdere stappen in de staatshervorming na de volgende verkiezingen.

Auteur:
Kris van Dijck, Vlaams parlementslid, Geert Bourgeois, alg. voorzitter Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be