Gemeente Helmond


Joan Busquets: de stedenbouwkundige voor Centrumplan

13 mei 2003

Voor de stedenbouwkundige invulling van het Masterplan Centrum is de architect en stedenbouwkundige Professor Joan Busquets, afkomstig uit Spanje (Barcelona), aangetrokken. Hij zal de stedenbouwkundige uitwerking van de in december 2001 vastgestelde Integrale Structuurvisie Centrum Helmond tot een gedetailleerd uitvoeringsplan voor zijn rekening nemen. Het masterplan zal begin 2004 gereed zijn.

De partijen die het Centrumplan ontwikkelen, gemeente, ING Real Estate en Amstelland MDC, zijn ervan overtuigd dat Busquets de meest passende persoon is die deze opgave kan realiseren. Busquets heeft een grote internationale reputatie en een heldere opvatting over de opgave in Helmond. Met name het zorgvuldige gevoel voor de schaal en maat en in het bijzonder de identiteit van Helmond spelen daarin een belangrijke rol. Hij is een stedenbouwer pur sang: schep condities waarbinnen op een vanzelfsprekende manier ontwikkelingen kunnen plaatsvinden, zonder het bestaande uit het oog te verliezen. Gebouwen en openbare ruimte zonder samenhang passen niet in zijn visie. Het Centrumplan Helmond ziet hij als een boeiende opgave en een stevige uitdaging. De uitwerking van de Integrale Structuurvisie Centrum tot een gedetailleerd Masterplan houdt in dat het Bureau van Riek Bakker betrokken blijft bij deze verdere uitwerking om zodoende te kunnen adviseren (over de vertaling van de uitgangspunten en doeleinden van de structuurvisie in het Masterplan).

Joan Busquets is geen onbekende in de wereld van stedenbouw en architectuur. De Catalaan is vooral bekend om zijn werk als stadsstedenbouwer van Barcelona, waar hij onder andere het Olympisch Dorp ontwierp. Na het oprichten van een zelfstandig bureau (BAU), is hij werkzaam over de gehele wereld: van Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Portugal, Italië en Nederland in Europa tot Brazilië en Argentinië in Zuid-Amerika. Enkele belangrijke referenties voor binnenstedelijke opgaven uit het buitenland zijn te vinden in Barcelona, Trento (Italië) en Toledo (Spanje).

Maar ook in Nederland is hij geen onbekende. In Den Haag ontwierp hij de openbare ruimte van zowel de Grotiusplaats als de Turfmarktroute. In Amersfoort heeft hij gewerkt aan de herontwikkeling van de oude stadskern.

Daarnaast geeft hij ook nog les als hoogleraar in Louvain, Genève, Cambridge, Harvard en Londen en heeft hij verschillende prijzen gewonnen waaronder de Spaanse Nationale Stedenbouw Prijs, de Gubbio European Prijs 2000 en de prijs voor zijn masterplan in Toledo.

Ook heeft hij verschillende boeken en artikelen geschreven over stadsontwikkeling en stedebouw.

Voor meer informatie kunt u terecht op zijn website: www.joan-busquets-barcelona.com.

---