Ministerie van Financiën

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20017

2500 EA Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

13 mel 2003 Fin 2003-00108m

Onderwerp

Kamervragen

Op 4 april jl. hebben de leden Van Dam (PvdA) en Vendrik (Groen Links) aan de Ministers van Economische Zaken en van Financiën vragen gesteld over de mogelijke overname door KPN van O2 Duitsland. Mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken ontvangt u de beantwoording van deze vragen.

DE MINISTER VAN FINANCIËN,

Vragen van de leden Van Dam (PvdA) en Vendrik (GroenLinks) aan de ministers van Financiën en van Economische Zaken over de mogelijke overname van O2 Duitsland door KPN. (Ingezonden 4 april 2003)


---

Heeft u kennisgenomen van de nieuwsberichten van 1 april jl. (op 2 april gepubliceerd in diverse media) waarin gesteld wordt dat KPN de overname van O2 Duitsland zou overwegen als het bedrijf te koop komt te staan?


---

Wat is uw mening over een eventuele overname van O2 Duitsland? Acht u een dergelijke investering in dit verlieslatende bedrijf verstandig, bezien vanuit het aandeelhoudersbelang en het algemeen belang?

Antwoord op vragen 1 en 2

Het is mij bekend dat er in "de markt" gespeculeerd wordt over de toekomst van O2. In dat kader passeren verschillende scenario's de revue. Een daarvan is dat KPN O2 Duitsland zou overnemen. Aangezien het hier om speculaties gaat, kan ik mij er geen oordeel over vormen. Temeer omdat een gefundeerd oordeel hierover slechts gevormd kan worden wanneer alle details (zoals prijs, structuur, financiering, businessplan) van een eventuele transactie bekend zijn.


---

Kent u de uitspraken van de heer Scheepbouwer bij de presentatie van de jaarcijfers van KPN, dat eventuele overnames slechts gefinancierd kunnen worden door middel van een partnerschap of een aandelenemissie?


---

Wat is uw oordeel over een eventueel voornemen om wederom een aandelenemissie uit te schrijven?


---

Deelt u de mening dat het niet geloofwaardig is als de Nederlandse Staat opnieuw participeert in een aandelenemissie van KPN?


---

Kunt u ons toezeggen dat u niet van uw bevoegdheden krachtens de Machtigingswet (artikel 2) of de (comptabiliteitswet (artikel 34) gebruik zal maken om deel te nemen aan een aandelenemissie van KPN, die bedoeld is om de overname van een ander bedrijf te financieren?

Antwoord vraag 3, 4, 5 en 6

De heer Scheepbouwer heeft bij de presentatie van de jaarcijfers aangegeven dat, indien in de toekomst transacties zullen plaatsvinden, deze conservatief gefinancierd zullen worden. Er is geen uitspraak gedaan over de precieze wijze waarop een eventuele transactie zou worden gefinancierd. De Staat zal als zakelijk aandeelhouder alle, op grond van zijn statutaire bevoegdheden, aan hem voorgelegde transacties beoordelen. Overigens laat dit onverlet mijn voornemen om het belang in KPN op termijn af te stoten. Het zou echter onnodig beperkend werken (en daardoor dus niet zakelijk verantwoord zijn) om op voorhand van zijn wettelijke verankerde bevoegdheden af te zien.

DE MINISTER VAN FINANCIËN,