Digitale Gemeente Houten

Schrijver Joost Zwagerman in Houten

zaterdag 26 april 2003 - Bron: Bibliotheek Houten

Op woensdagavond 14 mei houdt de schrijver Joost Zwagerman in het Haltna Huis te Houten een lezing over zijn werk. De avond is een afsluiting van een zevendelige literaire lezingencyclus, die een gezamenlijk initiatief is van de Openbare Bibliotheek, De Kring en Boekhandel Wijs in Houten. De lezing begint om 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur. Kaarten á 7,-- zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek en bij boekhandel Wijs.

De succesvolle schrijver Joost Zwagerman werd in 1963 geboren als zoon van een onderwijzersechtpaar. Het was geen verrassing dat hij na de middelbare school in zijn geboorteplaats Alkmaar naar de Pedagogische Academie ging, maar hij verkoos de literatuur boven het onderwijs. Hij ging na de PA naar Amsterdam om Nederlands te studeren.

In 1986 begon de schrijversloopbaan van Joost met de publicatie van De Houdgreep. Het boek werd zeer goed ontvangen maar de doorbraak naar het grote publiek kwam in 1989 met de publicatie van de roman Gimmick! Het boek betekende een waterscheiding in de Nederlandse literatuur. De roman deed Amerikaans aan. Successen als Vals Licht en De buitenvrouw volgden. Meest recent is Zes sterren.

Dat Joost ook in het theater een publiek kon aanspreken bewees hij in 1999 met de theatershow Hamerliefde samen met collega en goede vriend Ronald Giphart. Naast fictie publiceerde Joost een groot aantal essays over diverse onderwerpen en vele recensies van boeken in bladen als Vrij Nederland. Hij schreef bovendien een column in De Volkskrant en later in NRC Handelsblad.

Joost was jarenlang de woordvoerder van een groep dichters die bekend stonden als De Maximalen. Deze dichters wilden een toegankelijkere poëzie. Zwagerman heeft drie gedichtenbundels gepubliceerd en was een van de redacteuren van het literaire blad De Held, dat een podium wilde zijn voor vernieuwende literatuur.

Zijn meest recente roman is Zes sterren, waarin de twintigjarige Justus antwoord probeert te krijgen op de vraag waarom zijn lievelingsoom zelfmoord heeft gepleegd. Zes sterren is een compacte roman over de innemende en gewiekste praktijken van een schelm op leeftijd. Maar het is ook een enerverend verhaal over de rouw en de woede, het onbegrip en het zelfverwijt van de nabestaanden van een zelfmoordenaar.

Over Zes sterren, zijn poëzie en zijn schrijverschap zal Joost Zwagerman spreken op 14 mei 2003 in het Haltna Huis aan het Kant te Houten.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2003 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).