FNV

Europese campagne tegen kinderarbeid van start

Op woensdag 14 mei 2003 gaat de Europese campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats' van start. De nadruk in de campagne ligt op het terugdringen van kinderarbeid door het aanbieden van voltijdsonderwijs. 'Ook ouders uit de armste laag van de bevolking laten hun kinderen het liefst naar school gaan en zijn bereid daarvoor offers te brengen', aldus Shantha Sinha.

Sinha is een van de aanwezigen tijdens de Nederlandse opening van de campagne in het Amsterdams Lyceum. Onlangs haalde de MV Foundation, waarvan zij voorzitter is, de Nederlandse media vanwege de pogingen om kinderen op school te krijgen die nu betrokken zijn bij de katoenzaadteelt voor een partnerbedrijf van Unilever.

Met de campagne dringen de Nederlandse initiatiefnemende organisaties Landelijke India Werkgroep, FNV, AOb en Hivos er bij de Nederlandse en Europese overheid op aan om meer te doen aan het terugdringen van kinderarbeid. Maatregelen die zij voorstellen zijn ten minste 8 procent van het ontwikkelingsbudget te bestemmen voor onderwijs en het steunen van programma's tegen alle vormen van kinderarbeid, die kinderen verhinderen onderwijs te volgen. De campagne wordt ook in Duitsland, Ierland en op Europees niveau gevoerd.

Het startschot van de campagne in Nederland wordt gegeven in het Amsterdams Lyceum, Valeriusplein 15, Amsterdam. In het ochtendgedeelte, dat begint om 10.30 uur, gaan Nederlandse scholieren aan de slag met het onderwerp kinderarbeid. Er wordt onder andere een korte documentaire vertoond en kinderen zullen een stukje van een musical over kinderarbeid opvoeren. Tv-presentatrice en ambassadrice van de campagne Ivette Forster zorgt voor de omlijsting van de verschillende programmaonderdelen.

In de middag, die begint om 13.25 uur, gaat onder meer speciale gast Shantha Sinha uitgebreid in op het werk van de MV Foundation. Deze organisatie is erin geslaagd om, door het mobiliseren van ouders, onderwijzers en overheden, honderdduizenden kinderarbeiders weer naar school te krijgen. Ook doet zij de Nederlandse en Europese overheid concrete aanbevelingen op het terrein van kinderarbeid en onderwijs. Sinha: 'Ondanks dat het verbod op kinderarbeid is vastgelegd in verschillende internationale verdragen zijn er bijna 250 miljoen kinderarbeiders. De oorzaken van kinderarbeid zijn vaak niet de economische omstandigheden van een gezin, maar juist traditie, onkunde, gebrek aan alternatieven en een lakse overheid. Het bieden van een alternatief en het overtuigen van de noodzaak van scholing is voor de ouders vaak voldoende om hun kinderen naar school te laten gaan. School is zonder meer de beste methode tegen kinderarbeid.'

Noot voor de pers: Voor nadere informatie over de startdag en inlichtingen over de campagne kunt u contact opnemen met Pauline Mulder, Hivos tel. 070-3765592 / 06 47020807, Gerard Oonk, Landelijke India Werkgroep, tel. 030-2321340, Marc Mathies, Algemene Onderwijsbond, tel. 030-2989210 of Els Tieman, FNV, 020-5816550

Voor het maken van een afspraak voor een interview met Shantha Sinha en voor videomateriaal over de campagne en MV Foundation kunt u contact opnemen met Pauline Mulder, Hivos tel.nr. 070-3765592/06 47020807.

12 mei 03 07:55