Socialistische Partij

'Zuidwester Verzet' organiseert grote anti-sloopavond

12-05-2003 * Actiegroep Zuidwester Verzet organiseert woensdag 14 mei een grote anti-sloopavond in verpleeghuis De Lozerhof in protest tegen de sloopplannen in Den Haag Zuidwest. Wachttijden voor een huurhuis in de regio Den Haag is lopen op tot acht jaar en koopwoningen zijn onbetaalbaar. Een van de gasten is Piet de Ruiter, Tweede-Kamerlid voor de SP: "Het is absurd om te slopen in tijd van toenemende woningnood. Daarom is verzet hoog nodig."

De Haagse gemeenteraad heeft onlangs besloten dat er in Morgenstond Midden 2350 woningen gesloopt mogen gaan worden. Bovendien zijn er plannen om in totaal 8000 betaalbare woningen af te breken. Zuidwester Verzet wil een vuist maken tegen de sloop in Zuidwest en eist dat het besluit over Morgenstond Midden aangepast wordt. Minstens een deel van de blokken moet overeind blijven. SP-Kamerlid Piet de Ruiter begrijpt niet dat er zo roekeloos gesloopt wordt: "Je legt niet alleen huizen plat, maar een buurt. Er wordt een gat geslagen in een sociale leefomgeving. Het is voor kinderen van buurtbewoners al bijna onmogelijk een huis in de eigen wijk te krijgen en dat wordt ze nu nóg moeilijker gemaakt. De plannen zijn ronduit ondoordacht."

In de wijk liggen al jarenlang grote stukken grond braak waar volgens Zuidwester Verzet meteen met bouwen kan worden begonnen. Ingrid Gyömörei, SP gemeenteraadslid in Den Haag, blijft de bewoners steunen, ondanks de beslissing van de raad. "Een groot aantal blokken verkeert nog in goede staat en de wijk is groen en goed bereikbaar. Alle reden om te pleiten voor het behoud van de wijk. Knap de woningen op en verricht het noodzakelijke achterstallige onderhoud. Uiteindelijk is renoveren goedkoper dan slopen." Er moet een einde komen aan de sloop van betaalbare huurwoningen, die in Den Haag schaarser en schaarser worden.

Meer informatie: www.sp.nl/denhaag