Ordina Beheer NV

ORDINA NV http://www.ordina.nl

Ordina verwacht break even bedrijfsresultaat

ORDINA VERWACHT INCLUSIEF REORGANISATIEKOSTEN EEN BREAK EVEN BEDRIJFSRESULTAAT (EBITA) OVER HET EERSTE HALFJAAR VAN 2003

Hedenmiddag vindt de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders van Ordina NV plaats. Vooruitlopend daarop maakt Ordina NV het volgende bekend.

- Economische situatie blijft marktomstandigheden in negatieve zin beïnvloeden.

10)- Ook de investeringsbereidheid van de overheid staat, onder meer door de lange duur van de kabinetsformatie en door teruglopende overheidsinkomsten, in de eerste maanden van 2003 sterk onder druk.

11)- De in februari 2003 aangekondigde capaciteitsreductie is inmiddels voor een belangrijk deel geëffectueerd.

12)- Gezien de marktontwikkelingen en op basis van de resultaten in de eerste maanden van 2003, verwacht Ordina over het eerste halfjaar van 2003, na aftrek van de reorganisatiekosten van EUR 7,5 miljoen voor belastingen, een bedrijfsresultaat (EBITA) dat rond break even zal liggen.

Marktontwikkelingen

Klanten zijn zich ervan bewust dat zij zullen moeten blijven investeren in ICT. Zowel vanuit strategisch perspectief als voor het bereiken van efficiency. Dit blijkt uit de toenemende hoeveelheid offertes waarbij wij in de eerste maanden van 2003 betrokken zijn. Het toenemend aantal offertetrajecten laat echter onverlet dat de feitelijke investeringsbereidheid van het bedrijfsleven in belangrijke mate wordt beheerst door de algemene economische ontwikkelingen. Een duidelijke terughoudendheid in ICT-investeringen is het logische gevolg van het geringe vertrouwen in de economie. Met name projecten met een korte terugverdientijd vinden doorgang. Voor het overige staat de markt voor ICT-dienstverlening in de eerste maanden van 2003, evenals in 2002, duidelijk onder druk.

Verder blijft de gehele of gedeeltelijke outsourcing van ICT-taken een belangrijk thema op de agenda van ondernemingsbestuurders. Verlaging van de total cost of ownership en het afstoten van niet-kerntaken zijn hierbij vaak leidende motieven. Het voortraject om te komen tot uitbesteding van ICT-taken kent in de meeste gevallen echter een lange doorlooptijd

Voor de (centrale) overheid geldt dat eveneens een duidelijke terughoudendheid waarneembaar is ten aanzien van investeringen in ICT. Deze terughoudendheid is aanmerkelijk toegenomen ten opzichte van de situatie in 2002 en wordt ingegeven door zowel het uitblijven van de formatie van het nieuwe kabinet als door teruglopende overheidsinkomsten en de daaruit voortvloeiende bezuinigingsnoodzaak. Ordina is sterk vertegenwoordigd in de overheidsmarkt, waardoor de verslechterde marktsituatie een duidelijke impact heeft op de omzet- en resultaatontwikkeling van de gehele Ordina Groep.

Voortgang capaciteitsreductie

In verband met de verslechterde marktomstandigheden in met name de overheidsmarkt kondigde Ordina medio februari van dit jaar een capaciteitsreductie aan, waarbij circa 225 medewerkers hun baan zouden verliezen. De kosten die hiermee gemoeid zijn belopen een bedrag van EUR 7,5 miljoen voor vennootschapsbelasting en komen ten laste van het bedrijfsresultaat van Ordina in het eerste halfjaar van 2003.

De capaciteitsreductie is voor een belangrijk deel geëffectueerd. Circa 175 van deze 225 medewerkers hebben Ordina inmiddels verlaten. Ingevolge deze capaciteitsreductie, alsmede door natuurlijk verloop en het feit dat Ordina in de eerste maanden van 2003 terughoudend is geweest in het aantrekken van nieuwe medewerkers, zijn thans circa 3.400 medewerkers bij de Ordina Groep in dienst.

Resultaatontwikkeling Ordina eerste halfjaar 2003

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2002 gaven wij reeds aan een verdere druk op het omzetvolume te verwachten. Daarnaast gaven wij aan dat er, mede als gevolg van de kosten van de capaciteitsreductie, sprake zou zijn van een zeer forse impact op het resultaat over het eerste halfjaar van 2003.

In lijn met de eerder gedane uitspraak, zal de omzet van Ordina in de eerste helft van 2003 naar verwachting in belangrijke mate dalen in vergelijking tot de omzet over diezelfde periode in 2002. Daarnaast hebben de kosten die samenhangen met de gedwongen capaciteitsreductie, groot EUR 7,5 miljoen voor vennootschapsbelasting, hun weerslag op de totale bedrijfslasten én het resultaat van Ordina in het eerste halfjaar van 2003. De kostenvoordelen die het gevolg zijn van de capaciteitsreductie komen met name in het tweede halfjaar tot uitdrukking (circa EUR 6 miljoen in de tweede helft van 2003).

Op basis van het vorenstaande verwacht Ordina over het eerste halfjaar van 2003 een resultaat voor interest, belastingen en amortisatie van goodwill (EBITA) te realiseren dat rond break even zal liggen.

Over Ordina

Ordina is een beursgenoteerde en toonaangevende dienstverlener in de markt voor Informatie en Communicatie Technologie. De organisatie, opgericht in 1973, telt thans circa 3.400 medewerkers. Ordina ondersteunt haar opdrachtgevers met behulp van hoogwaardige informatie- en communicatietechnologie om strategisch voordeel te behalen, door toepassing van gedegen vakkennis van ICT in combinatie met voortdurende innovatie en een heldere kijk op bedrijfskundige vraagstukken.

Het dienstenpakket van Ordina bestaat uit management- en businessconsultancy, systeemontwikkeling en -integratie en managed services. Het aandeel Ordina NV is genoteerd aan de Amsterdamse Effectenbeurs.



Ordina Beheer NV