Simac Techniek NV


Stand van Zaken Eerste Kwartaal 2003

Veldhoven, 14 mei 2003

Simac is actief in systeemintegratie en dienstverlening in de ICT (Informatie- en Communicatie- Technologie) en de IE&A (Industriële Elektronica en Automatisering). Geografisch concentreert Simac zich op de Benelux met een voorzichtige uitbouw in Centraal Europa. Het aandeel Simac noteert aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam en is opgenomen in het NextEconomy segment.

Licht positief nettoresultaat over 1e Kwartaal 2003

In een aanhoudend zwakke markt - zowel op het gebied van ICT als Industriële Elektronica & Automatisering - heeft Simac Techniek NV in het eerste kwartaal 2003 een omzet gerealiseerd van E 28 miljoen. Het accent van de activiteiten verschuift steeds meer naar hoogwaardige technische dienstverlening op het gebied van ICT en IE&A. De brutomarge en het bedrijfsresultaat ontwikkelden zich volgens de begroting. Het bedrijfsresultaat bedroeg E 612.000,--.

Conform de verwachting was het nettoresultaat in het eerste kwartaal van 2003 met E 80.000,-- licht positief. De liquiditeitsruimte is voldoende en de cashflow op jaarbasis ligt naar verwachting boven de geplande investeringen en de aflossingen op achtergestelde leningen. Voor de rest van het jaar verwachten wij dat de marktsituatie moeilijk blijft maar dat we door een actieve commerciële gerichtheid, kostenbeheersing en aandacht voor toegevoegde waarde in kleinere projecten de eerder uitgesproken prognose van een licht positief resultaat in 2003 kunnen realiseren.

Gang van zaken per bedrijfsonderdeel

ICT Nederland kende in het eerste kwartaal van 2003 een redelijk goede bezetting. Gezien de marktsituatie was het resultaat tevredenstellend. De partnerstatus van Cisco en Citrix werd verhoogd hetgeen een erkenning is voor de kwaliteit van onze dienstverlening.

Bij ICT België, Luxemburg en Tsjechië/Slowakije was er sprake van een trage start en bleef het resultaat achter. We verwachten hier in de loop van het jaar een geleidelijk herstel, mede gezien het feit dat ICT Tsjechië in het vierde kwartaal traditioneel het grootste deel van haar winstgevendheid realiseert.

De activiteiten op het gebied van Industriële Elektronica & Automatisering hadden het moeilijk in de huidige economische situatie. Simac Electronics was qua resultaat een gunstige uitzondering maar de orderbinnenkomst en de bezetting bij de andere bedrijven waren te laag. Voorlopig is hier nog geen herstel in zicht alhoewel het aantal kansrijke offertes stijgende is.

ICT Applicaties presteerde conform de verwachting. VDS Communicatie Architecten had een sterk eerste kwartaal. Simac Business Applications is verder teruggebracht tot de activiteit CheckMate (handhavingsoplossing voor de locale overheid). Het eerste project van de Gemeente Rotterdam op dit gebied werd succesvol opgeleverd.

Op het gebied van participaties was de situatie stabiel. Simac heeft inmiddels een belang genomen in het (kleine) bedrijf Chippo Europe BV. Dit bedrijf ontwikkelt en verkoopt software en hardware op het gebied van identificatie en toegangscontrole.

Het aantal medewerkers is in de loop van het eerste kwartaal afgenomen van 770 per 31 december 2002 naar 745 per 31 maart 2003.

Aandelen, opties en inkoop aandelen

In het eerste kwartaal zijn volgens planning 1,3 miljoen nieuwe gewone aandelen tegen E 0,50 geplaatst. Omdat de liquiditeit en solvabiliteit zich conform de verwachting positief ontwikkelen, is de kans gering dat er de komende tijd gebruik zal worden gemaakt van het conversierecht op de cumulatief preferente aandelen. Wij zijn momenteel met cumpref-houders in gesprek om het conversierecht van totaal 17.000.000 aandelen om te zetten in een recht op circa 700.000 opties met een uitoefenprijs van E 0,50.

Van de in 2000 aan medewerkers verstrekte opties zijn begin 2003 in totaal 620.000 opties vervallen met een gemiddelde uitoefenprijs van E 9,18. Hiervoor in de plaats zijn 328.000 nieuwe opties uitgegeven met een uitoefenprijs van E 0,65.

In de komende tijd is Simac Techniek NV van plan bovenstaande optierechten (totaal ongeveer 1.000.000) in te dekken door de inkoop van eigen aandelen tegen maximaal de uitoefenprijs. Hierover zijn in maart 2003 met grootaandeelhouder Simal Beheer BV afspraken gemaakt. In de balans per 31 maart 2003 is rekening gehouden met een totale inkoop eigen aandelen van E 500.000,-.

De in mei 1998 toegekende personeelsopties (202.315 met een uitoefenprijs van E 33,53) zijn per expiratiedatum 1 mei 2003 vervallen zonder dat uitoefening heeft plaatsgevonden.

Beleid

Belangrijke pijlers van het beleid van Simac in 2003 blijven: Optimalisatie van het dienstenpakket met een focus op hoogwaardige dienstverlening en meerjarige beheercontracten. Voortdurende verbetering van de kwaliteit van de organisatie met de nadruk op het via kennis en ervaring kunnen realiseren van werkende oplossingen bij de klant binnen het afgesproken budget. Kostenbeheersing door verdere verbetering van de efficiency van de organisatie. Voldoende innovativiteit in de ontwikkeling van het producten- en dienstenpakket en in de benadering van nieuwe deelmarkten, bijvoorbeeld het segment van middelgrote bedrijven en organisaties.

Verwachting

Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de voor ons relevante markt in 2003 zal verbeteren. Door een actief verkoopbeleid en blijvende aandacht voor toegevoegde waarde en kostenbeheersing verwachten wij thans nog steeds een licht positief resultaat over geheel 2003 te kunnen realiseren.

Directie Simac Techniek NV
Veldhoven, 14 mei 2003

Financiële agenda:
Halfjaarcijfers 2003: 4 september 2003 (voor beurs) Stand van Zaken t/m derde kwartaal 2003: 12 november 2003 (voor beurs) Jaarcijfers 2003: 4 maart 2004 (voor beurs)
Jaarverslag 2003: 30 maart 2004
Cijfers 1e kwartaal 2004: 12 mei 2004 (voor beurs) Algemene Vergadering van Aandeelhouders: 12 mei 2004

Bijlagen:
Geconsolideerde Balans
Geconsolideerde Resultatenrekening


Noot voor de redactie (