VASTNED

VastNed/Foram overname in Madrid

Persbericht

Foram en Lar Grosvenor nemen winkelcentrum - Madrid Sur- over voor EUR 41,4 miljoen


- Een door beide partijen nieuw opgerichte joint venture verwerft het winkelcentrum Madrid Sur.


- Ook verwerft Foram voor EUR 20,8 miljoen de hypermarkt van Eroski in Madrid Sur in een sale en leaseback constructie.

Madrid, 14 mei 2003. Foram Spanje, een dochteronderneming van VastNed Retail, het Nederlandse vastgoedbeleggingsfonds dat gespecialiseerd is in winkelbeleggingen, en Lar Grosvenor, een joint venture tussen Grupo Lar en Grosvenor, hebben samen het winkelcentrum Madrid Sur gekocht, met bijna 80.000 m2 aan vloeroppervlakte.

De joint venture behelst een investering van EUR 41,4 miljoen, die in gelijke delen wordt aangegaan door Foram en Lar Grosvenor. De bestuursvoorzitter van de nieuwe joint venture, Javier Hortolano, legt uit: Dit is een strategische alliantie. Al is dit het eerste project dat we samen realiseren, ligt het in de bedoeling om in de toekomst nieuwe zakelijke mogelijkheden en groei na te streven.

Op deze wijze zullen Foram Management Spanje (een 100% dochter van VastNed Retail) en Lar Grosvenor het asset management van Madrid Sur blijven uitvoeren. Gestalia, een onderneming gevormd door Lar Grosvenor en Eroski, zal verantwoordelijk zijn voor het property management en Foram zal de directie van de nieuwe joint venture op zich nemen.

Het is onze bedoeling om zowel het imago van het centrum als de infrastructuur ervan te verbeteren. We willen nieuwe commerciële formules aantrekken en het imago van de winkels verfrissen om zo de waarde van Madrid Sur te versterken , bevestigt Miguel Pereda, vice-bestuursvoorzitter van de joint venture.

Het winkelcentrum levert momenteel zo-n EUR 3 miljoen per jaar op aan huurinkomsten. Met inachtneming van de aankoopkosten is het winkelcentrum verworven tegen een bruto aanvangsrendement van 7,2%. De directie verwacht dat rendement op korte termijn te kunnen verhogen door de aflopende huurovereenkomsten opnieuw uit te onderhandelen. Naar verwachting zal het rendement binnen een jaar naar 7,8% stijgen.

EUR 20,8 miljoen voor Eroski hypermarkt in een sale and leaseback constructie
In het kader van de genoemde operatie heeft Foram de hypermarkt in het winkelcentrum verworven van Eroski voor een bedrag van EUR 20,8 miljoen. De transactie heeft de vorm van een sale and leaseback constructie. Momenteel is er een huurovereenkomst van 25 jaar van kracht, waarbij de huurder halverwege de overeenkomst kan openbreken.
De hypermarkt is momenteel verhuurd tegen een jaarlijkse huur van EUR
1,6 miljoen. Met in achtneming van de aankoopkosten is de hypermarkt verworven tegen een bruto aanvangsrendement van 7,5%.

Bijna 25.000 m2 aan commercieel vloeroppervlak en meer dan 600 arbeidsplaatsen
Het winkelcentrum Madrid Sur heeft een totaal vloeroppervlak van 79.330 m2, ca. 1600 parkeerplaatsen en een bruto verhuurbaar vloeroppervlak van 24.137 m2. Het centrum heeft 84 units die aan bijna 600 mensen werk bieden.

Het voornaamste bedrijf is de hypermarkt van Eroski, met 12.000 m2 (bovenop het verhuurbare vloeroppervlak van het winkelcentrum). Grote merken die in het centrum opereren zijn onder andere Mango, Abacus, Wai Pai, Amichi, Springfield, Imaginarium, Paco Martinex en Bershka. Bioscoop Yelmo heeft 9 zalen en biedt ruimte aan 1600 bezoekers. Het winkelcentrum bevat ook eet- en drinkgelegenheden waaronder McDonald-s, Bocata, Cantina Mariachi en Bierwinkel.

Momenteel heeft Foram Spanje geconsolideerde activa ter waarde van EUR 329 miljoen in Spanje, bestaande uit zeven winkelcentra (Madrid Sur en Las Rosas in Madrid, de centra La Rosaleda in Malaga, Atalayas in Murcia, Bulevar in Getafe, Montigala in Badalona and Mirador in Burgos), een winkel- en vrijetijdscentrum in Alicante (Vistahermosa) en verscheidene commerciële vestigingen in stadscentra. De Spaanse portefeuille heeft een totaal vloeroppervlak van meer dan 129.000 m2.

Foram Spanje is een 100% VastNed Retail onderneming. Het Europese vastgoedbeleggingsfonds, met zijn basis in Nederland, heeft een vastgoedportefeuille met een waarde van meer dan EUR 1,6 miljard. VastNed Retail staat genoteerd aan de Euronext Stock Exchange in Amsterdam.

Lar Grosvenor is het resultaat van een overeenkomst aangegaan in het midden van het jaar 2000 tussen de Spaanse onderneming Grupo Lar, gespecialiseerd in vastgoedprojectontwikkeling, en Grosvenor, een van de grootste internationale vastgoedondernemingen. De joint venture brengt de activiteiten van beide ondernemingen samen op het gebied van investering, promotie en beheer van activiteiten in de tertiaire sector in Spanje (winkelcentra, kantoren en fabrieken). Deze joint venture stelt beide partners in staat om hun investeringsprogramma-s te versnellen en te promoten, en steeds ambitieuzere en aan de verbeelding appellerende projecten te ondernemen.

Het vloeroppervlak dat Lar Grosvenor gebouwd heeft voor kantoren en winkelcentra beliep op 31 december 2002 meer dan 118.840 m2 respectievelijk 215.279 m2.

Voor verdere informatie:

More information
LAR-GROSVENOR
Grupo Albión Asesores de Comunicación, S.A.
Raquel Gutiérrez/Susana Pérez 00 34 91 53123 88

FORAM/VASTNED RETAIL
Javier Hortelano: 00 34 62 9140865
Arnaud du Pont 00 31 10 2424310

14 mei 03 08:46