NEDERLANDSE BOND VAN POELIERS

Pluimveevlees in winkels veilig!

Vogelpest geeft geen gevaar voor de consument

Sinds 1 maart 2003 heerst er aviaire influenza oftewel vogelpest in Nederland.
Maar wat is nu precies vogelpest? Vogelpest wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk voor bepaalde vogelsoorten (o.a. kippen, eenden en kalkoenen) Het besmetten gaat via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of kratten. Pluimvee dat is besmet met de vogelpest wordt binnen enkele dagen erg ziek en in de meeste gevallen overlijden de dieren door problemen aan de luchtwegen.

Is er nu een gevaar voor de volksgezondheid?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet er worden gekeken of een mens ziek kan worden van het virus en hoe dit kan worden voorkomen. Door nauw contact met besmet pluimvee kunnen mensen besmet worden met het vogelpestvirus. Het vogelpestvirus is op zichzelf niet gevaarlijk voor mensen, het kan bij mensen een onschuldige oogontsteking veroorzaken die goed te genezen is. Als het vogelpestvirus in contact komt met het menselijk griepvirus, kan er een nieuw virus ontstaan dat mogelijk wel schadelijk is voor mensen.

Echter de kans om besmet te raken via kippenvlees en eieren is niet aanwezig, omdat het vogelpestvirus geen vat heeft op mensen via levensmiddelen.

Verder is het pluimveevlees en zijn de eieren die in de winkels liggen afkomstig van gezonde kippen. Voordat kippen geslacht mogen worden moeten ze zijn gekeurd door een dierenarts. Als deze dierenarts de kippen gezond verklaart, mogen ze worden geslacht voor menselijke consumptie. Men kan er dus vanuit gaan dat het pluimveevlees dat in de winkels ligt afkomstig is van gezonde kippen.

Het is altijd verstandig om kip goed te verhitten, rauw en bereid voedsel gescheiden te houden en alles dat in contact komt met rauw vlees te reinigen.
Eventueel aanwezige bacteriën zoals salmonella en campylobacter kunnen bij een goede verhitting, het gescheiden houden van rauwe en bereide producten en het reinigen van alles dat in contact komt met rauw vlees geen kwaad aanrichten.

Al met al een hele nare situatie, die voor de consument gelukkig geen schadelijke gevolgen heeft, want men kan gewoon pluimveevlees en eieren blijven eten.

Noot voor de redactie/