Interview van de week - 14/05/2003

Bekaert - Activiteitenverslag eerste kwartaal 2003

Goede eerste kwartaalprestaties

KORTRIJK, België, 14 mei 2003 Bekaert heeft vandaag haar activiteitenverslag voor het eerste kwartaal bekendgemaakt dat afgesloten werd op 31 maart 2003.


- Bij constante wisselkoersen is de geconsolideerde omzet met 2 % gestegen. Op basis van reële wisselkoersen is de geconsolideerde omzet met 7,2 % gedaald.


- Alle business units hebben bijgedragen tot een hogere bedrijfswinst. Het transactie-effect van de lagere dollar was beperkt.


- Het aandeel in de winst van de ondernemingen waarop de vermogensmutatie wordt toegepast is sterk gestegen.


- Ondanks het belangrijk negatief translatie-effect van de dollar is de geconsolideerde nettowinst gevoelig gestegen en alle rendabiliteitsratios zijn verbeterd.

Ondanks een lagere omzet, voornamelijk als gevolg van de dollar, behaalde de Bekaertgroep in het eerste kwartaal van 2003 een hogere bedrijfswinst en een hogere geconsolideerde nettowinst in vergelijking met dezelfde periode in 2002.

De geconsolideerde omzet van Bekaert Advanced Materials lag ondanks de zwakke dollar op hetzelfde niveau als vorig jaar. De activiteiten Verbrandingstechnologie en Geavanceerde Deklagen deden het bijzonder goed.

De hoge bezetting in Staalkoord heeft het effect van de zwakke dollar nagenoeg volledig opgevangen. De geconsolideerde omzet daalde slechts met 2,2 %. De wereldwijde vraag naar staalkoord voor banden was hoog, mede geholpen door het verdwijnen van een concurrent in de Noord Amerikaanse markt. Bekaert heeft beslist om zijn capaciteit gevoelig te verhogen, o.a. door het bouwen van een derde staalkoord fabriek in China. De vraag naar de overige staalkoord producten was goed.

De geconsolideerde omzet van Draad daalde in de eerste drie maanden met 16% in vergelijking met vorig jaar. Deze daling is vooral toe te schrijven aan de zwakke activiteit en de lage dollar in Noord-Amerika en de stopzetting van een aantal activiteiten zoals draad voor voorgevormde nieten in Europa. De omzet van Bouwproducten lag hoger dan vorig jaar. Bekaert kende een goede activiteit in Latijns-Amerika, wat een gunstige invloed had op het resultaat van de ondernemingen waarop de vermogensmutatie toegepast wordt. De omzet van Draad in Azië is eveneens gestegen.

De geconsolideerde omzet van Bekaert Fencing lag op hetzelfde niveau als vorig jaar. De verbeterde productmix en de gunstige gevolgen van de herstructurering die vorig jaar doorgevoerd werd heeft geleid tot een merkelijk beter bedrijfsresultaat. De Handling divisie, die vorig jaar nog verlies leed, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar winst geboekt.

Vooruitzichten
Het huidig globaal orderboek is goed, ondanks de zwakte van de Duitse en de Noord-Amerikaanse markten en de onzekerheid van de dollarkoers.

Financiële kalender:


- Eerste kwartaal 2003 en Algemene Vergadering : 14 mei 2003
- Betaalbaarstelling dividend (coupon nr. 4) : 21 mei 2003
- Tweede kwartaal en halfjaarresultaat 2003 : 28 juli 2003
- Activiteitenverslag derde kwartaal : 14 november 2003
Financiële analisten:

- Teleconferentie eerste semester 2003 : 28 juli 2003
- Analistendag bij Bekaert : 19 december 2003
De Bekaertgroep (Euronext Brussel : BEKB, www.bekaert.com) is wereldleider in geavanceerde metaaltransformatie en bedekkingstechnologieën gericht op marktsegmenten met hoge toegevoegde waarde. Bekaert, met de hoofdzetel in België, is een internationale onderneming met een omzet van 2,8 miljard euro in meer dan 120 landen.

Bron: Bekaert
Provider: Euronext Brussels