BLOKKER HOLDING

Blokker meldt recordwinst

Persbericht

Blokkerconcern: omzetgroei en recordwinst in 2002/03

Laren, 14 mei 2003 - De omzet van Blokker Holding, waartoe onder andere behoren de winkelketens Blokker, Bart Smit, Leen Bakker, Casa, Intertoys, Xenos, Marskramer, Giraffe, Maxi Toys, Hoyng, E-Plaza en Tuincentrum Overvecht, is in het boekjaar 2002/03 eindigend op 25 januari 2003, toegenomen met bijna 8% tot Euro 2.162 mln. De netto winst nam met 32% toe tot Euro 85,1 mln., hetgeen een record betekende in het 107-jarige bestaan van het Blokkerconcern. Deze positieve ontwikkelingen vielen samen met de succesvolle introductie in dat boekjaar van het aandelenparticipatieplan van het Blokkerconcern waaraan 1150 medewerkers deelnemen.

De netto concernomzet van Euro 2.162 mln. werd gerealiseerd met 14 winkelformules in evenzoveel landen. Het aantal winkels steeg met 59 tot 2440 (inclusief franchisevestigingen), waarvan in Nederland 1506. Het aantal medewerkers nam in het afgelopen boekjaar toe tot 22.670 waarvan 16.400 in Nederland.

Het bedrijfsresultaat (EBIT) van het Blokkerconcern steeg met 22% tot Euro 153,7 mln. en de cashflow met 21% tot Euro 149,6 mln. Van de cashflow werd 42% geïnvesteerd in expansie en renovatie van de winkels en in nieuwe informatiesystemen. In Nederland bedroegen de investeringen Euro 38,4 mln. en in het buitenland Euro 24,0 mln.

De positieve resultaatontwikkeling, waaraan vrijwel alle ketens van het concern bijdroegen, werd niet alleen veroorzaakt door de sterke omzetstijging maar ook door een goede beheersing van de kosten. Een gunstige ontwikkeling van de bruto marge, o.a. door de daling van de Amerikaanse dollar, droeg eveneens bij aan deze resultaatverbetering.

De Blokkerketen in de Benelux, Xenos en Bart Smit in Nederland, de Casa-formule in België, Frankrijk en Spanje en de internationale groothandel Trend Center lieten een sterke groei van de resultaten zien. In Duitsland hadden de winkelketens van het concern nog steeds te kampen met teruglopende consumentenbestedingen. Het totale resultaat in het buitenland ontwikkelde zich naar verhouding sterker dan het resultaat in Nederland.

Het consumentenvertrouwen in de winkelformules van het concern hield ook in de eerste maanden van het nieuwe boekjaar aan. Tot en met april vertoont de omzet een bevredigende groei. En hoewel voor de omzet- en resultaatontwikkeling de consumentenbestedingen in onze assortimenten in de tweede jaarhelft bepalend zijn, is onze verwachting dat het resultaat over het boekjaar 2003/04 verder zal kunnen toenemen.


-