FNV Bouw


datum: 14-05-2003


---

FNV Bouw roept op tot moderne verzorgingsstaat

Een 'akkoord van de onderhandelaars' noemen Jan Peter Balkenende, Gerrit Zalm en Boris Dittrich het. Hun partijen CDA, VVD en D66 moeten het nog goedkeuren. Maar nu al is er alle reden tot zorg, vindt FNV Bouw. Wat er naar buiten is gesijpeld, belooft weinig goeds voor werknemers en uitkeringsgerechtigden. Mensen worden bang. Wie nu al moeite heeft om de touwtjes aan elkaar te knopen, ziet de toekomst met angst tegemoet. Terwijl een moderne verzorgingsstaat bestaanszekerheid moet bieden. Met werk of een uitkering.

Wat dreigt er? Snijden in de WW, korting van ambtenarensalarissen, schrappen van 20.000 ambtenarenbanen, scherpe beperking van de toegang tot de WAO, dreiging van ontkoppeling van lonen en uitkeringen als de lonen volgens de coalitie uit de pas lopen. Vooral de sociale zekerheid moet het ontgelden. En dan treffen een eigen bijdrage in de ziektekosten en een smaller ziekenfondspakket ook nog als eerste de mensen met de slechtste gezondheid; dat zijn meestal niet de hoogste inkomens. FNV Bouw vindt dat de vakbeweging zich sterk moet maken voor een moderne verzorgingsstaat. "Binnen de FNV heeft de bond het initiatief genomen voor een werkgroep die het nieuwe kabinet kritisch volgt", zegt bondsbestuurder Theo van Amersfoort. "Werk moet daarbij voorop staan."

FNV Bouw pleit even sterk voor reïntegratie van arbeidsgehandicapten als voor openbare aanbestedingen het hele jaar door. Want of het nu WAO of winter-WW is, zo min mogelijk mensen moeten ervan afhankelijk zijn. Maar wie dan toch niet kan werken, door ziekte of door gebrek aan werk, heeft wel recht op een fatsoenlijke uitkering.


---

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden
Fax: (0348) 423 610